Można się pokusić o upieczenie biszkoptu i dzielenie go na dwa potem przekładanie kremem, ale ja poszłam na łatwiznę i użyłam gotowych biszkoptów, myślę że ciasto nic nie straciło, a nie musiałam włączać piekarnika ;-) Polecam to ciasto, na letnie popołudnia idealne.
źródło przepisu ( z modyfikacjami)
660 g jogurtu greckiego dobrej jakości -szukajcie takiego który nie jest z mleka w proszku!! ( użyłam 2 duże opakowania po 330 g)
4-5 łyżek cukru pudru
200 g serka homogenizowanego z wanilią
200 ml śmietanki 30% + 2 łyżki cukru pudru
25 g żelatyny
500 g truskawek +1 duży banan (pokrojony w plasterki i skropiony sokiem z cytryny)
2 paczki podłóżnych biszkoptów
odrobina mleka do namaczania biszkoptów
Polewa:
100 śmietanki
100 g gorzkiej czekolady
wiórki czekoladowe do posypania na wierzch
Dno i boki formy wykładamy folią, a jeśli macie ceramiczną lub szklaną nie jest to konieczne.
Dno wykładamy warstwą leciutko namoczonych biszkoptów (dosłownie dotykamy mleka, nie nasączamy ich mocno, bo i tak zmiękną od kremu).
Połowę truskawek kroimy w plasterki, połowę w kostkę. Banan kroimy w plasterki i skrapiamy cytryną,
Krem:
Żelatynę zalać 1/2 szklanki gorącej wody i mieszać, aż się rozpuści.
Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.
Do jogurtu dodać cukier puder i wymieszać. Do żelatyny dodać 2 łyżki jogurtu i rozmieszać. Tak przygotowaną żelatynę wlać do pozostałego jogurtu i wymieszać mikserem. Następnie dodać ubitą śmietankę, dokładnie wymieszać.
Na biszkopty w blaszce wylać 1/3 kremu jogurtowego i na wierzchu równomiernie poukładać plasterki truskawek i bananów. Polać je połową pozostałego kremu i przykryć kolejną warstwą biszkoptów.
Do pozostałego kremu dodać pokrojone w kostkę truskawki, wymieszać i wyłożyć na wierzch ciasta, wyrównać. Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin, przygotować polewę i polać ciasto, potem chłodzić ciasto całą noc ( minimum 4 godziny).
Polewa: podgrzać śmietankę w rondelku, zdjąć z ognie, do gorącej wzucić kawałki czekolady i mieszać do rozpuszczenia. Polać ciasto ostudzoną polewą.
Takie ciasta bardzo lubię :) Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:-) zapewniam że smakuje jak wygląda;-)
UsuńNa lato to najfajniejszy rodzaj ciasta
OdpowiedzUsuńZgadzam się ;-)
UsuńAż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńNie masz wyjścia musisz zrobić;-)
UsuńNA bogato!!! Te warstwy robią wrażenie wizualne a co dopiero smakowe :D
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie :) Idealne ciasto na lato.
OdpowiedzUsuńWow this cake looks so delicious ; )
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda bardzo smakowicie chętnie się poczęstujehttp://moje-wyroby.blog.pl/
OdpowiedzUsuńWygląda niesamowicie kusząco :)
OdpowiedzUsuń