08 lipca 2017

Ciasto z truskawkami i kremem jogurtowym


Leciutkie i orzeźwiające ciasto, z wyraźnym smakiem owoców w lekko kwaskowym kremie na bazie jogurtu i śmietanki.
Można się pokusić o upieczenie biszkoptu i dzielenie go na dwa potem przekładanie kremem, ale ja poszłam na łatwiznę i użyłam gotowych biszkoptów, myślę że ciasto nic nie straciło, a nie musiałam włączać piekarnika ;-) Polecam to ciasto, na letnie popołudnia idealne.






źródło przepisu ( z modyfikacjami)

660 g jogurtu greckiego dobrej jakości -szukajcie takiego który nie jest z mleka w proszku!! ( użyłam 2 duże opakowania po 330 g)
4-5 łyżek cukru pudru
200 g serka homogenizowanego z wanilią
200 ml śmietanki 30% + 2 łyżki cukru pudru
25 g żelatyny
500 g truskawek +1 duży banan (pokrojony w plasterki  i skropiony sokiem z cytryny)
2 paczki podłóżnych biszkoptów
odrobina mleka do namaczania biszkoptów

Polewa:
100 śmietanki
100 g gorzkiej czekolady
wiórki czekoladowe do posypania na wierzch


Dno i boki formy wykładamy folią, a jeśli macie ceramiczną lub szklaną nie jest to konieczne.
Dno wykładamy warstwą leciutko namoczonych biszkoptów (dosłownie dotykamy mleka, nie nasączamy ich mocno, bo i tak zmiękną od kremu).
Połowę truskawek kroimy w plasterki, połowę w kostkę. Banan kroimy w plasterki i skrapiamy cytryną,

Krem: 
Żelatynę zalać 1/2 szklanki gorącej wody i mieszać, aż się rozpuści.
Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.
Do jogurtu dodać cukier puder  i wymieszać. Do żelatyny dodać 2 łyżki jogurtu i rozmieszać. Tak przygotowaną żelatynę wlać do pozostałego jogurtu i wymieszać mikserem. Następnie dodać ubitą śmietankę, dokładnie wymieszać.
Na biszkopty w blaszce wylać 1/3 kremu jogurtowego i na wierzchu równomiernie poukładać plasterki truskawek i bananów. Polać je połową pozostałego kremu i przykryć kolejną warstwą biszkoptów.
Do pozostałego kremu dodać pokrojone w kostkę truskawki, wymieszać i wyłożyć na wierzch ciasta, wyrównać. Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin, przygotować polewę i polać ciasto, potem chłodzić ciasto całą noc ( minimum 4 godziny).

Polewa: podgrzać śmietankę w rondelku, zdjąć z ognie, do gorącej wzucić kawałki czekolady i mieszać do rozpuszczenia. Polać ciasto ostudzoną polewą.






11 komentarzy:

  1. Takie ciasta bardzo lubię :) Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:-) zapewniam że smakuje jak wygląda;-)

      Usuń
  2. Na lato to najfajniejszy rodzaj ciasta

    OdpowiedzUsuń
  3. NA bogato!!! Te warstwy robią wrażenie wizualne a co dopiero smakowe :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo smakowicie :) Idealne ciasto na lato.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow this cake looks so delicious ; )

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto wygląda bardzo smakowicie chętnie się poczęstujehttp://moje-wyroby.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda niesamowicie kusząco :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)