28 grudnia 2015

Makowiec japoński z jabłkami


To był mój plan Nr 1 na Święta, bardzo chciałam spróbować tego ciasta, głównie dlatego że połączenie jabłek i maku wydało mi się idealne. Nie zawiodłam się, ciasto jest bardzo smaczne, wilgotne, pełne bakalii i maku. Postanowiłam dodać od siebie spód, bo pomyślałam że łatwiej będzie się kroić, ale możecie go pominąć. Użyłam dużej formy 20 x 30 cm, zmieniłam lekko proporcje w stosunku do przepisu , który mnie zainspirował.



inspiracja

Spód ciasta:

250 g mąki
125 g zimnego masła
100 g cukru pudru
szczypta soli
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Zagniatamy składniki ciasta, potem należy je rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm i ułożyć na dnie formy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem.



Masa makowa:
150 g miękkiego masła
350 g maku ( użyłam gotowego mielonego)
6 średnich jabłek ( minimum 500 g)
5 jajek L
5 łyżek kaszy manny
220 g cukru pudru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z gorzkich migdałów ( można użyć amaretto)
bakalie: drobne rodzynki, drobno pokrojone figi, orzechy, żurawina.

Rozgrzewamy piecyk do 170-180 stopni z termoobiegiem.
Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę, dodawać po jednym żółtku.
Następnie po trochu sypki mielony mak i starte na dużych oczkach jabłka bez skórki (lub ze skórką jak wolicie).
Kolej na kaszę mannę, proszek i na koniec bakalie. Ubijamy pianę z białek i dodajemy do masy lekko mieszając łyżką.
Piec 50-60 minut do suchego patyczka. Studzimy w formie.

Polewa:
4 łyżki masła
1 łyżka śmietany kremówki
2 łyżeczki golden syropu
100 g gorzkiej czekolady

Roztapiamy płynne składniki w rondelku, zdejmujemy z ognia i dodajemy czekoladę w kawałeczkach. Mieszamy aż wszystko się połączy. Polewamy ostudzone ciasto.


Świąteczne słodkości! 2015

8 komentarzy:

  1. Moja teściowa kiedyś taki upiekła i pamiętam, że był pyszny :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest pyszny i na pewno dużo mniej zwarty niż z samego maku. Ja tam wolę bez spodu. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez spodu na pewno mniej kalorii ;-)

      Usuń
  3. Nie jadłam jeszcze takiego makowca, ale musi być bardzo pyszny.

    OdpowiedzUsuń
  4. Mój ulubiony :) U mnie wersja bez spodu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pomysłowy makowiec, nigdy takiego nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. U mnie także w tym roku, makowiec japoński, bił rekordy popularności na stole :) Rewelacja!!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...