24 grudnia 2015

Keks angielski

Bardzo mnie zaciekawił przepis na keks z dodatkiem tartego jabłka, mam do jabłek słabość i już :)
W przepisie Ania zastąpiła typowe bakalie morelami i słonecznikiem, co również bardzo mi się spodobało. Keks jest wilgotny, najlepiej się kroi po dokładnym przestudzeniu po kilku godzinach.
Ciasto pokryłam dodatkowo gęstym lukrem typowym dla ciast angielskich z nutą gorzkich migdałów.
Keks jest prosty w wykonaniu, upieczenie go nie sprawia żadnych problemów. Bardzo polecam.

Wszystkim czytelnikom mojego bloga serdeczne życzenia smakowitych i zdrowych Świąt, odpoczynku i spełnienia, również w kuchni ;-)







2 jajka
225 mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
szczypta soli
175 g cukru
175 g miękkiego masła
200 g suszonych moreli
1/3 szklanki słonecznika
garść orzechów włoskich
skórka otarta z pomarańczy
2 jabłka starte na dużych oczkach


Ucieramy miękkie masło z cukrem na jasną puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku i dalej ucieramy.
Przesiewamy mąkę i przyprawy do osobnego naczynia i dodajemy partiami do masy maślanej, dodając na koniec tarte jabłko i skórkę pomarańczową. Na koniec dodajemy bakalie i mieszamy już łyżką wszystko razem.
Ciasto wykładamy do formy średnicy 20 cm posmarowanej tłuszczem, jej dno wykładamy papierem.
Pieczemy w 170 stopniach ok 60 minut. Sprawdzamy patyczkiem.
Studzimy na kratce. Ostudzone ciasto pokrywamy lukrem.

Lukier:
1.5 szklanki cukru pudru
30 g miękkiego masła
skórka otarta z pomarańczy
łyżeczka ekstraktu z gorzkich migdałów ( amaretto)
1-2 łyżki soku z pomarańczy

Wszystkie składniki miksujemy razem, uzyskujemy konsystencję gęstego smarowidła.
Pokrywamy nim wierzch i boki ciasta.




Świąteczne słodkości! 2015




9 komentarzy:

  1. Wesołych Świąt! :)
    Keksy bardzo lubię. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zjadło by się takie ciasteczko.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wesołych Świąt, wszystkiego dobrego i smacznego keksa :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. czytałam o takim keksie u Nigelli, kiedyś z pewnością wypróbuję, w tym roku starczyło czasu tylko na klasyczny makowiec:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Smacznie wygląda i pewnie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniały! I wypasiony jak lubię :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...