25 stycznia 2015

Szybki torcik czekoladowy z nutą pomarańczy i masą z kajmaku


Szybki i prosty torcik w sam raz na niedzielne popołudnie. Ciasto jest puszyste i delikatne, a masa kajmakowa choć z masłem to nie zastyga w twarde "coś", pozostaje miękka i aksamitna, dodam że bazą kremu była masa krówkowa lekko dosolona. Dodatek skórki pomarańczy do ciasta i kremu fajnie odświeża całość.




Ciasto:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
2,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
40 g kakao
5 łyżek powideł śliwkowych
skórka otarta z pomarańczy
1/2 szklanki soku z  pomarańczy lub mleka
1/2 szklanki oleju
1/2 łyżeczki mielonej wanilii

Krem:
200 g miękkiego masła
200 g kajmaku ( masy krówkowej) + szczypta soli
4 łyżki kakao ( lub więcej, tak aby uzyskać kolor i pożądaną gęstość kremu)
płaska łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki do przełożenia

Błyszcząca aksamitna polewa (nie twardnieje, łatwo się kroi):
3 łyżki masła
3 łyżki mleka
3 łyżki cukru (użyłam kokosowy) może być brązowy
3 łyżki kakao
prażone migdały do posypania




Przesiewamy mąkę, proszek, kakaoi skórkę do jednej miski.
Ucieramy jajka z cukrem na puszystą jasną masę. Dodajemy wanilię i powidła śliwkowe dalej miksując. Teraz na zmianę wlewamy mleko z olejem i dosypujemy po trochu sypkie składniki. Nie miksujemy za długo aby masa nie straciła puszystkości.
Wlewamy do formy ( użyłam okrągłej 23 cm) wysmarowanejtłuszczem i obsypanej kakao.
Wstawiamy do piecyka nagrzanego do 175 stopni na ok 40 minut. Pieczemy do suchego patyczka.
Po wystudzeniu ciasto przekrawamy na pół, lekko nasączamy posłodzoną herbatą.
Smarujemy spodni blat ciasta dżemem porzeczkowym i przekładamy kremem, nakładamydrugi blat, polewamy ciasto polewą.

Krem: miksujemy bardzo miękkie masło , dodajemy kajmak i skórkę, na koniec przesiane kakao.
Miksujemy wszystko na gładki krem.






Walentynkowe menu





22 komentarze:

  1. Bardzo fajne ciasto. Pysznie wygląda i pewnie tak smakuje. Podoba mi się ten przepis bardzo :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały, chętnie bym się załapała na kawałek :) Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jakie pyszności dzisiaj u ciebie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak świetnie opisujesz smak Twojego tortu, że ślinka mi leci od czytania. Kiedy patrzę na zdjęcia to moje kubki smakowe szaleją. Oj, zjadłabym taka porcję... Pienie wygląda i cudnie błyszczy polewa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czyli mój torcik mocno Cię przekonał? ;-)

      Usuń
    2. Oj, tak Zuziu :) Przekonał :)

      Usuń
  5. musze sobie kiedyś taki zrobić, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Zuzia a masz coś dla mnie? Czy te głodomory wcześniej wszystko wp.....? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ela, dla Ciebie to zawsze rezerwowy kawałek mam ;-)

      Usuń
  7. Świetny ten torcik, dużo fajnych smaków.

    OdpowiedzUsuń
  8. Obłędne smaki <3 Ciężko byłoby mi poprzestać na jednym kawałku :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Och Zufiku, jaka szkoda, że nie mogę pożreć tego kawałka!

    OdpowiedzUsuń
  10. Mmm, wygląda smakowicie :)
    Pyszny musiał być :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda przepysznie chętnie bym go skosztowała :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Super propozycja! Wygląda wspaniale i na pewno tak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Moje smaki! :)) Dziękuje za dodanie przepisu do akcji o pomarańczach. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  14. Mmm pycha!:)
    Zapraszam do siebie! Dzisiaj pyszna zupa krem z pieczonych buraków!

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...