20 marca 2016

Wilgotna babka czekoladowa na kawie



To najdziwniejsza babka, jaką do tej pory piekłam. Tak bym to określiła jednym słowem.
To był istny eksperyment kulinarny. Jakim cudem wyszło to ciasto? Chyba za sprawą magii...bez ucierania, ubijania piany, specjalnego szykowania składników, jak to przy babkach.
Robi się ją błyskawicznie. Piecze się też szybko.
Miksowałam ją może 2 minuty, zamieszałam łyżką i pełna obaw wlałam bardzo płynne
ciasto do formy :) Bałam się zajrzeć do pieca! :D

Babka jest pyszna, wilgotna, mocno czekoladowa, przypomina w smaku brownie, ale jednocześnie zaskakuje puszystością i sprężystością. Bardzo polecam.




oryginalny przepis

CIASTO:
225 g mąki pszennej
300 g cukru ( odjęłam odrobinę było 350, ale mniej nie dawajcie bo babka nie będzie zbyt słodka)
85 kakao holenderskiego
1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
250 ml mleka
125 ml oleju roślinnego o neutralnym smaku
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
250 ml wrzącej wody ( dałam niezbyt mocną kawę )


POLEWA ( zachowuje połysk i miękkość jak na zdjęciu):
4 łyżki masła
4 łyżki mleka lub śmietanki 30%
4 łyżki cukru 
4 łyżki ciemnego kakao
posypka karmelowa

Podgrzać mleko, dodać masło i cukier, a kiedy się rozpuści dodać przesiane kakao.
Wymieszać rózgą do połączenia składników. Od razu polewać ostudzoną babkę.

Ciasto:
Wszystkie składniki oprócz wrzącej kawy umieszczamy w misie i miksujemy na wolnych obrotach bardzo krótko, tylko do połączenia składników. Następnie wolnym strumieniem dolewamy wrzącą kawę mieszając delikatnie łyżką lub rózgą. Przelewamy lejące ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kakao*.Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piecyka ( termoobieg).
Pieczemy 35-40 minut, sprawdzamy patyczkiem czy nie ma surowego ciasta. Nie należy piec za długo, aby nie przesuszyć babki.
Ciasto studzimy w formie. Po czym delikatnie nożem oddzielamy je od ścianek formy ( moje samo odchodziło), rzucamy formę na stół z wysokości około 20-30 cm i wyjmujemy na talerz.
Polewamy polewą.


*Autorka przepisu zalecała wcześniejsze nagrzanie foremki w piecyku ale skoro ja swoją wysmarowałam masłem, to było to nie do zrobienia, rozgrzałam tylko mocno piecyk. Babka wyszła z foremki bez problemu, nawet bez rzucania. 


8 komentarzy:

  1. Mmm, uwielbiam kawowe wypieki, pyszna babka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam wilgotne babki:) Robert

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pięknie wygląda Twoja baba. Ummm, i pewnie pyszna, bo jakże może być inaczej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. "(...) przypomina w smaku brownie" - i temat wyczerpany, przynajmniej dla mnie. Babka już lepszej reklamy nie potrzebuje i rzeczywiście wygląda na niesamowicie wilgotną i czekoladową :) Pozdrawiam
    Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam, wygląda po prostu wspaniale! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Do czekoladowych wypieków prawie zawsze dodaję kawy. Idealnie podkreśla smak. Babeczka wygląda doskonale!

    OdpowiedzUsuń
  7. Czekolada i kawa najlepsze połączenie :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...