30 lipca 2014

Spaghetti z cukinią i cieciorką



Zainspirowane cukinią z cieciorką na ostro.

Kiedy jest upał mam ochotę na pikantne potrawy, ciężko stać "nad garami" ale chęć na coś dobrego wygrywa! :) W końcu w krajach gdzie temperatury sięgają 40 stopni i powyżej jada się na ostro więc pewnie ma to jakieś uzasadnienie, może chodzi o termoregulację ciała czy tego typu sprawy.
To jedno z najszybszych dań świata, a jednocześnie jedno z naszych ulubionych, choć moje spaghetti raczej nie przypomina klasycznego, to nadaje się też dla bardziej wybrednych smakoszy ;-)
Do przepisu!


3 porcje

makaron spaghetti ( u mnie bucatini)
1 średnia cukinia ze skórką
300 g ugotowanej cieciorki
400 g przecieru pomidorowego passata
pęczek świeżej bazylii
mała cebula
duży ząbek czosnku
chili (opcjonalnie) 
olej roślinny do smażenia
1 łyżeczka przyprawy arabiata do dań włoskich

Wstawiamy wodę na makaron, solimy.
Cukinię kroimy w kosteczkę i szklimy na 2 łyżkach oleju, dodajemy cieciorkę i smażymy razem.
Przygotowujemy sos pomidorowy - na łyżkę oleju wrzucamy łyżeczkę przyprawy arrabiata, kiedy zacznie pachnieć dorzucamy cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę, a następnie czosnek posiekany.
Po minucie zalewamy wszystko przecierem, dodajemy pozostałe przyprawy oraz świeżą bazylię i dusimy pod przykryciem na malutkim ogniu. Na koniec dodajemy podsmażone warzywa.
Kiedy makaron się ugotuje, zostawiamy odrobinę wody, podajemy z sosem, u nas bez sera ale oczywiście można na talerzu posypać wieńcząc całość.







Cukinia 2014

Tydzień z cukinią
  

13 komentarzy:

  1. Chętnie bym zjadła takie spaghetii, bardzo apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pieścisz moje oczy. Świetne danie. Szybkie i smaczne :) Zuziu na taką pogodę akurat :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Doskonały sos do spaghetti, chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie pozostaje nic innego jak zrobić! :)

      Usuń
  4. fajne!
    u mnie też ostatnio na ostro, coś w tym jest!

    OdpowiedzUsuń
  5. to nie mogło nie smakować:) pyszne połączenie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. w takie upały to chyba każdy z przyjemnością zje taki makaronik z warzywami:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Aga, Ola, Antenka dzięki:)
    Anula w upały nam smakują najbardziej lekkie dania warzywne:)
    Karmel miło Cie widzieć, dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  8. mmm.. moje smaki <3
    dobre połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam makaron. Bardzo fajna propozycja :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...