Czy może być coś lepszego? :)
Tuż po upieczeniu ma strukturę sernika, po schłodzeniu jest bardziej zwarte.
Piekłam też wersję z czarną porzeczką, również polecam.
ciasto:
85 g gorzkiej czekolady połamanej na kawałki
200 g masła
50 g gorzkiego kakao
200 g cukru pudru
85 g kremowego serka typu philadelphia
70 g mąki
2 duże jajka
1 łyżka cukru z waniliąćwierć łyżeczki soli
1 żółtko
4 łyżki cukru pudru
skórka otarta z 1 pomarańczy
Foremka 20x20 cm.
Roztapiamy czekoladę z masłem aż do roztopienia składników. Zdejmujemy z ognia, studzimy trochę i dodajemy po kolei mieszając trzepaczką/kolbą : cukier puder, kakao, jajka, ser. Na koniec dajemy mąkę i sól, wszystko dokładnie mieszamy i wylewamy do posmarowanej masłem foremki.Teraz masa serowa. Mieszamy wszystkie składniki do uzyskania gładkiej masy bez grudek. Wylewamy tę masę robiąc kleksy na wlaną wcześniej masę czekoladową. Wykałaczką lub widelcem robimy wzorkiem, aby masy lekko się połączyły.
Pieczemy jak sernik - na funkcji góra/dół w temperaturze 160 stopni przez ok. 30-35 minut - masa na wierzchu po dotknięciu musi być ścięta. Studzimy i kroimy gotowe ciasto.
ciasto:
85 g gorzkiej czekolady połamanej na kawałki
200 g masła
50 g gorzkiego kakao
200 g cukru pudru
85 g kremowego serka typu philadelphia
70 g mąki
2 duże jajka
1 łyżka cukru z waniliąćwierć łyżeczki soli
marmurek serowy:
120 g serka1 żółtko
4 łyżki cukru pudru
skórka otarta z 1 pomarańczy
Roztapiamy czekoladę z masłem aż do roztopienia składników. Zdejmujemy z ognia, studzimy trochę i dodajemy po kolei mieszając trzepaczką/kolbą : cukier puder, kakao, jajka, ser. Na koniec dajemy mąkę i sól, wszystko dokładnie mieszamy i wylewamy do posmarowanej masłem foremki.Teraz masa serowa. Mieszamy wszystkie składniki do uzyskania gładkiej masy bez grudek. Wylewamy tę masę robiąc kleksy na wlaną wcześniej masę czekoladową. Wykałaczką lub widelcem robimy wzorkiem, aby masy lekko się połączyły.
Pieczemy jak sernik - na funkcji góra/dół w temperaturze 160 stopni przez ok. 30-35 minut - masa na wierzchu po dotknięciu musi być ścięta. Studzimy i kroimy gotowe ciasto.
Przepięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńPiękne, smaczne ...moje ulubione, szkoda że tak szybko znika. :)
OdpowiedzUsuńMasz rację, że brownie są obłędnie pyszne. Ale takie z pomarańczą to już poezja smaku. Pychota :)
OdpowiedzUsuńwygląda smacznie, bardzo lubię brownie:)
OdpowiedzUsuńO Matko.... ten marmurek uwodzi !!!! Aż ślinka cieknie !!! Mniammmmm
OdpowiedzUsuńzawsze jadłam tradycyjne brownie,ale takie z pomarańczą też wygląda pysznie, om nom nom nom
OdpowiedzUsuńpolecam poeksperymentować ;-)
UsuńŚwietnie wyglądają te wzory na nim :)
OdpowiedzUsuńdo tego smakują :)
Usuńobśliniłam się normalnie, ta glazura wygląda rewelacynie!
OdpowiedzUsuńBardzo fajny ten marmurek i pewnie świetny smak
OdpowiedzUsuńczekolada z pomarańczą świetnie się sprawdza! :)
Usuńpiękne wzory!
OdpowiedzUsuńWygląda ideeealnie!! :)
Dzięki Salvador! no z ust Salvadora to dopiero komplement! ;-)
UsuńPyszna propozycja :) Połączenie czekolady i pomarańczy musi smakować pysznie :)
OdpowiedzUsuńo matko co to za cudo :) aż ślinka cieknie :) wygląda obłędnie, nawet boję się pomyśleć jak smakuje :)
OdpowiedzUsuńMarmurek Ci wyszedł jak malowany :-)
OdpowiedzUsuń