Niech to będzie moja luźna interpretacja klasycznej quiche.
Powiem tylko że wyszła smaczna i krucha. Najlepiej kroi się następnego dnia, podgrzewamy ją wkładając na chwilę do rozgrzanego piekarnika.
Ciasto:
250 g mąki ( częściowo razowa)
125 g zimnego masła
50 ml zimnej maślanki (lub woda+jogurt)
1 jajko
sól
Farsz śmietanowy:
300 ml śmietanki
2 jajka
2 łyżki mąki
1 łyżka masła
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól, pieprz
Dodatkowo:
200 g pieczarek
ok. 300 g małych cebulek
1-2 łyżki oleju do przesmażenia
gruby plaster szynki (może być wędzona lub gotowana)
Przygotowujemy ciasto na spód ( wg tego przepisu).
Sos: rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, rozprowadzamy trzepaczką, powoli dolewamy śmietankę, dodajemy przyprawy. Podgrzewamy cały czas mieszając.
Kiedy zacznie getsnieć zdejmujemy z ognia i po chwili dodajemy jajka, szybko energicznie mieszamy. Odstawiamy.
W tym czasie przygotujemy cebulkę.
Wrzucamy ją na osolony i lekko osłodzony wrzątek na 2 minuty.
Odsączamy dokładnie na durszlaku. Ostudzoną przekrawamy na połówki.
Pieczarki obieramy i kroimy w poprzek na plasterki.
Na rozgrzany olej wrzucamy pieczarki i smażymy do momentu aż się lekko zezłocą, dorzucamy też cebulkę i szynkę pokrojoną w kosteczkę, mieszamy ostrożnie aby cebulka się nie rozpadła.
Podpieczony "na ślepo" i ostudzony spód wypełniamy masą śmietanową i warzywami(cebulkę układamy na wierzchu).
Zapiekamy tartę 30 minut w 180 stopniach, aż się zarumieni, a masa zetnie.
Chwilę studzimy i kroimy.
tu przed pieczeniem
wygląda pysznie lubie takie tarty :)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńTaka cebulka do mnie przemawia:)) ta tarta musi być super smaczna!
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie pysznie... Mam na nią ochotę :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńOjojoj pyszności :) !
OdpowiedzUsuńpycha! można kawałek?
OdpowiedzUsuńbardzo tu wszystko smakowo do siebie pasuje!
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie.
OdpowiedzUsuńNiedawno też zrobiłam tartę pieczarkową - co gospodyni to pomysł :) Twoja wygląda bardzo apetycznie :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńFantastyczna! Narobiłaś mi na nią apetytu!
OdpowiedzUsuńWprost do schrupania:) Wspaniała:) Pozdrawiam Zuziu :)
OdpowiedzUsuńPycha, z cebulką jeszcze nie robiłam, polecam również ze szpinakiem, serem i salami (,kuchnia lidla,), mniam :)
OdpowiedzUsuńomniomniom wygląda pysznie, ostatnio miałam manię na tego typu przysmaki :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię tarty i taka z karmelizowana cebulka musi być przepyszna. Chętnie ukradłabym kawałeczek
OdpowiedzUsuń