31 sierpnia 2012

Zapiekanka z cukinią







Łatwo, szybko i pożywnie. Pieczenie trwa troszkę, ale warto poczekać;)
To danie z cyklu "nie mam siły (czasu) stać nad kuchenką" ;) Robi się samo.




Połowa dużej cukinii (2 szklanki po starciu) lekko odciśniętej
3 ziemniaki
1 duża marchewka
pół pora (biała część)
2 jajka
100 ml śmietanki 30%
2-3 łyżki mąki
starty ser na wierzch
sól, pieprz, bazylia, gałka muszkatołowa



Warzywa ścieramy na dużych oczkach (cukinię lekko odsączamy).
Łączymy razem. Por drobno kroimy.
W osobnym naczyniu rozbijamy jajka, dodajemy śmietankę i mąkę, doprawiamy i mieszamy trzepaczką (dość gęsta masa). Dodajemy do warzyw. 
Smarujemy foremkę (u mnie 20x20 cm) odrobiną oleju, przekładamy masę i zapiekamy ok. 50-60 minut w 180-190oC. 
10 minut przed końcem pieczenia posypujemy startym serem i zapiekamy dalej. Smacznego!






13 komentarzy:

  1. Tak patrzę i patrzę i chyba takie cuś zrobię. Kradnę przepis ;)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smakowita, lubię takie zapiekanki, no i ten ser na wierzchu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem że masz do niego słabość;)

      Usuń
  3. Mmmm, uwielbiam zapiekanki, muszę kiedyś wypróbować Twój przepis!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeszcze nigdy nie łączyłam cukinii z ziemniakami jeśli chodzi o zapiekanki. Koniecznie muszę to zmienić! ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię takie dania, świetnie pasowałoby do mojego repertuaru :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zdecydowanie lubię takie zapiekanki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie samorobiące i samopiekące się obiady :-D

    OdpowiedzUsuń
  8. A czy można by do tego dodać jezsze warst miesa mielonego....?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zależy jakiego, myślę że tak, choć to już będzie zupełnie inne danie:)

      Usuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...