20 sierpnia 2012

Chlebek owsiany z jabłkami i śliwkami


Śniadaniowy. Do kawy lub kakao idealny. Lekko słodki. Wilgotny i pyszny!







Na keksówkę długości 10 x 20 cm:

¾ szklanki pełnoziarnistych płatków owsianych
1 szklanka razowej mąki orkiszowej
1 łyżeczka sody (dałam proszek do pieczenia 1 łyżeczkę+1/2 sody)
1-2 łyżeczki cynamonu
½ szklanki rodzynek/orzechów (u mnie migdały ze skórką)
¾ szklanki musu śliwkowego
1/3 szklanki oleju roślinnego
2 jajka z chowu wolnowybiegowego
2 szklanki jabłek (już samej kostki po obraniu i pokrojeniu)
(u mnie 1 szkl. jabłek i 3/4 szkl. śliwek)



Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.Płatki owsiane mielimy w blenderze dość drobno, ale tak żeby zostały kawałki płatków. W misce mieszamy suche składniki: płatki, mąkę, proszek+sodę, cynamon, posiekane migdały, jabłka i śliwki. W drugim naczyniu ubijamy lekko olej z musem i jajkami. Wlewamy do suchych składników, mieszamy krótko, tylko do połączenia składników. Wlewamy ciasto do foremki pieczemy ok. 50-60 minut (ja piekłam 40 min) aż do suchego patyczka. Studzimy w formie.







migdały w skrócie: - są cennym źródłem dobrze przyswajalnego wapnia, bogate źródło wit.E i B2, magnezu, potasu, fosforu. 
Obfitują w nienasycone kwasy tłuszczowe, korzystne dla serca i w profilaktyce nadciśnienia









Ciasta z owocami sadu

13 komentarzy:

  1. dziś gdzie nie zajrzę to chlebek albo bułki ;)
    Ciekawie on musi smakować z tymi jabłkami.. Wygląda dostojnie i apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda apetycznie i zdrowo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie miałabym nic przeciwko pajdzie takiego chleba. ;)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda wspaniale. :) Wieki nie jadłam podobnego chlebka. Właściwie to próbowałam tylko raz, ale nawet nie był domowy...

    OdpowiedzUsuń
  5. W to, że jest pyszny nawet nie mam zamiaru wątpić. Wygląda bardzo smacznie i chętnie zjadłabym go do porannej kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wspaniale wyglada! poprosze kromeczke! ^^

    OdpowiedzUsuń
  7. mmm zzdecydowanie LUBIE TO! :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Musi być pyszny! Bardzo lubię owsiane chlebki, a takie dodatki powodują, że wystarczy do niego samo masło:)

    OdpowiedzUsuń
  9. pysznie to wygląda! jak tak sobie poczytam i się naoglądam, to może mnie natchnie i polubię gotowanie;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Taki chlebek na śniadanko i już od razu lepiej zaczyna się dzień :-D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...