Spód ciasta powstaje z gotowej masy makowej, którą uzupełnia mocno czekoladowy krem, warstwa biszkoptów i dwu-kolorowa polewa. Całość przyjemnie kremowa, spód wilgotny i sycący. Proste w wykonaniu, nieprzesłodzone, polecam. U nas gościło na stole w święta i tak nam zasmakowało, że na stole pojawiło się znów na Nowy Rok :)
blacha 20/30 cm
KREM:
1duży budyń czekoladowy (na 3/4 litra )
1 łyżka mąki tortowej
500 ml mleka + 2 łyżki cukru
2 czubate łyżki masła
50 g czekolady (pół tabliczki) deserowej lub gorzkiej
200 g miękkiego masła
SPÓD:
850 g gotowej masy makowej w puszce
6 jajek (osobno żółtka i białka)
50 g drobnych wiórek kokosowych (lub mielonych migdałów)
4 łyżki kaszy manny
szczypta soli
1 łyżka ciemnego kakao
1.5 łyżeczki proszku
30 g roztopionego masła (olej też się sprawdzi)
ekstrakt migdałowy (pół łyżeczki)
Dodatkowo:
1-2 opakowania okrągłych biszkoptów
POLEWA:
czekoladowa ( 70 ml śmietanki 30 %, 100 g połamanej czekolady gorzkiej lub 50% kakao). Podgrzewamy śmietankę i gorącą zalewamy w miseczce kawałki czekolady, czekamy chwilkę i mieszamy dokładnie. Studzimy chwilę. Gotowe.
biała z tego przepisu ( 3 łyżki mleka, 3 łyżki masła, 3 łyżki cukru, 8-10 łyżek przesianego mleka w proszku).
Spód wykonanie: Miksujemy żółtka na jasny krem, dodajemy masę makową i pozostałe składniki. Z białek ubijamy pianę ze szczyptą soli, pianę dodajemy w 3 partiach do ciasta i delikatnie mieszamy aż się wszystko połączy. Pieczemy w 170 stopniach ok. godziny (na funkcji góra/dół) do suchego patyczka.
Krem wykonanie: zagotować mleko z cukrem, zostawić 150 ml na rozprowadzenie budyniu i mąki. Ugotować budyń, pod koniec gdy już będzie gotowy dodać kawałki czekolady i masło ( 2 łyżki) i dokładnie wymieszać do rozpuszczenia i połączenia. Wystudzić budyń pod folią. Miksować miękkie masło na puch, dodawać partiami ostudzony budyń (można do smaku dodać 2 łyżki cukru pudru jeśli jest Wam za mało słodki).
Na ostudzony spód wykładamy krem, na krem lekko nasączone w mleku biszkopty, polewamy polewą ciemną i jasną tworząc zygzaki. Chłodzimy ciasto w lodówce do zastygnięcia polewy.
Wygląda wyśmienicie! Świetny przepis na krem, można go wykorzystać do wielu innych ciast. Super wpis! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się, przepis na krem jest uniwersalny :) Pozdrawiam
UsuńIstna rozpusta!
OdpowiedzUsuńWygląda super, szkoda że zaczęłam dietę :D
OdpowiedzUsuń