Przepis znaleziony na YT na zagranicznym kanale. Kremowo czekoladowe, cieszy oczy i kubki smakowe. Przepraszam nie podam linku bo i tak sporo zmieniłam w kremie :) Spodobało mi się jak misternie układa się spód z ciastek do tego szybkiego ciasta, ale to jedyna trudność chyba, poza tym jest tak proste że dziecko je wykona. Po przekrojeniu wychodzi ciekawy efektowny wzór. Najlepiej zrobić ciasto wieczorem, zostawić w lodówce na noc, a kroić następnego dnia, tak aby herbatniki i biszkopty miały czas zmięknąć.
Budyniowy krem czekoladowy
1 l mleka
100 g cukru
100 g mąki tortowej
50 g skrobii
2 łyżki kako
50 g masła
1/2 tabliczki czekolady (mlecznej lub gorzkiej)
Dodatkowo:
1-2 paczki długich biszkoptów do tiramisu ( użyłam 2 opakowania z takiej dużej paki)
2 paczki herbatników + pół szklanki mleka
Polewa:
200 ml śmietanki
100 g czekolady (deserowej lub gorzkiej)
Najpierw przygotowujemy formę 20x 30 cm szklaną lub ceramiczną, smarujemy masłem, namaczamy układamy na przemian biszkopty i herbatniki "na sztorc" maczając je krótko w mleku.
Krem wykonanie: do sporego rondelka wlewamy mleko, wsypujemy suche składniki, ustawiamy na gazie i mieszając doprowadzamy do zagotowania ciągle mieszając, powstanie budyń, chwilkę zagotować 1-2 minuty, zdjąć z gazu dodać masło i kawałki czekolady. Mieszać do rozpuszczenia. Ciepły krem wylewamy na spód z herbatników i biszkoptów. Wstawiamy na kwadrans do lodówki, aby wszystko szybko ostygło. Przygotowujemy polewę: podgrzewamy śmietankę, kiedy będzie gorąca zestawiamy i wkruszamy do niej czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia i wylewamy na wierzch ciasta. Wkładamy ciasto na noc do lodówki.
Wygląda bardzo smacznie i robi się szybko :)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście bardzo pomysłowy pomysłowy, a jak są biszkopty, herbatniki i krem budyniowy to wiadomo, że będzie pysznie;)
OdpowiedzUsuńSuper przepis! Szybki i prosty, a smak wyśmienity. Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuń