04 stycznia 2022

Ciasto makowe z kremem i dwukolorową polewą




Spód ciasta powstaje z gotowej masy makowej, którą uzupełnia mocno czekoladowy krem, warstwa biszkoptów i dwu-kolorowa polewa. Całość przyjemnie kremowa, spód wilgotny i sycący. Proste w wykonaniu, nieprzesłodzone, polecam. U nas gościło na stole w święta i tak nam zasmakowało, że na stole pojawiło się znów na Nowy Rok :) 



blacha 20/30 cm

KREM:

1duży budyń czekoladowy (na 3/4 litra )

1 łyżka mąki tortowej

500 ml mleka + 2 łyżki cukru

2 czubate łyżki masła

50 g czekolady (pół tabliczki) deserowej lub gorzkiej

200 g miękkiego masła

SPÓD:

850 g gotowej masy makowej w puszce

6 jajek (osobno żółtka i białka)

50 g drobnych wiórek kokosowych (lub mielonych migdałów)

4 łyżki kaszy manny

szczypta soli

1 łyżka ciemnego kakao

1.5 łyżeczki proszku

30 g roztopionego masła (olej też się sprawdzi)

ekstrakt migdałowy (pół łyżeczki) 

Dodatkowo:

1-2 opakowania okrągłych biszkoptów

POLEWA:

czekoladowa ( 70 ml śmietanki 30 %, 100 g połamanej czekolady gorzkiej lub 50% kakao). Podgrzewamy śmietankę i gorącą zalewamy w miseczce kawałki czekolady, czekamy chwilkę i mieszamy dokładnie. Studzimy chwilę. Gotowe.

biała z tego przepisu ( 3 łyżki mleka, 3 łyżki masła, 3 łyżki cukru, 8-10 łyżek przesianego mleka w proszku).

Spód wykonanie: Miksujemy żółtka na jasny krem, dodajemy masę makową i pozostałe składniki. Z białek ubijamy pianę ze szczyptą soli, pianę dodajemy w 3 partiach do ciasta i delikatnie mieszamy aż się wszystko połączy. Pieczemy w 170 stopniach ok. godziny (na funkcji góra/dół) do suchego patyczka.

Krem wykonanie: zagotować mleko z cukrem, zostawić 150 ml na rozprowadzenie budyniu i mąki. Ugotować budyń, pod koniec gdy już będzie gotowy dodać kawałki czekolady i masło ( 2 łyżki) i dokładnie wymieszać do rozpuszczenia i połączenia. Wystudzić budyń pod folią. Miksować miękkie masło na puch, dodawać partiami ostudzony budyń (można do smaku dodać 2 łyżki cukru pudru jeśli jest Wam za mało słodki).

Na ostudzony spód wykładamy krem, na krem  lekko nasączone w mleku biszkopty, polewamy polewą ciemną i jasną tworząc zygzaki. Chłodzimy ciasto w lodówce do zastygnięcia polewy. 


Inspiracja przepis na spód ciasta




4 komentarze:

  1. Wygląda wyśmienicie! Świetny przepis na krem, można go wykorzystać do wielu innych ciast. Super wpis! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się, przepis na krem jest uniwersalny :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. Wygląda super, szkoda że zaczęłam dietę :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)