Biszkoptowy kakaowy spód, warstwa kajmaku, krem budyniowy, a całość przełamana świeżością bananów.
Bardzo nam smakowała całość, polecam na okazje mniejsze i większe 😉
Blaszka 25x40
Spód:
4 jajka
5 łyżek drobnego cukru
4 łyżki mąki tortowej
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
szczypta soli
2 łyżki wody
2 łyżki oleju o neutralnym smaku
2 łyżki kakao
Krem:
3 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
2 budynie waniliowe po 40 g
1 łyżka mąki pszennej
2 żółtka
200 g masła
100 g serka do smarowania lub mascarpone +2-3 łyżki cukru pudru do smaku
Dodatkowo
paczka herbatników
200 g kajmaku
4 duże banany
Na wierzch
Bita śmietana (300 ml śmietany kremówki) + starta czekolada (ok. pół tabliczki)
Spód
Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli, dodając po trochu cukru, ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy po jednym żółtku za każdym razem delikatnie miksując. Na koniec dodajemy wodę i olej i pulsacyjnie miksujemy aby nie stracić puszystości masy. Osobno przesiewamy mąkę z kakao. Dodajemy partiami do masy i mieszamy delikatnie szpatułką. Blaszkę wykładamy dno papierem, boków nie smarujemy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni ok. 25 minut (sprawdzamy patyczkiem). Całkowicie studzimy spód .
Krem
2 szklanki mleka gotujemy z cukrem. W pozostałej szklance mleka, najlepiej mikserem, łączymy żółtka, mąkę, budynie. Dolewamy do gorącego mleka, gotujemy budyń ciągle mieszając. Studzimy całkowicie.
Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na puszysty krem, dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu i miksujemy. Na koniec wmiksować serek.
Masę kajmakową nad parą połączyć z łyżeczką masła, wymieszać aby masa była gładka.
Warstwy :
Biszkopt (nasączyć) - warstwa kremu - herbatniki - warstwa kajmaku - plasterki banana (skropione cytryną) - warstwa kremu - bita śmietana obsypana startą czekoladą. Odstawiamy ciasto do lodówki najlepiej na noc.
Szmat czasu nie jadłam takiej cudnej słodyczy;), popatrzę sobie chociaż na to cudo!😄
OdpowiedzUsuńWspaniała propozycja!
OdpowiedzUsuń