24 kwietnia 2021

Szarlotka z pianką i kruszonką jaglaną

Przepis przekazywany w rodzinie z rąk do rąk, nie mogło zabraknąć słynnej szarlotki na blogu. Idealne połączenie kruchego spodu, kwaskowych jabłek, puchatej pianki i mega chrupiącej kruszonki. Czyż może istnieć lepsza szarlotka 😊 Ja ją lubię na gorąco ale żeby jabłka były zwarte i ciasto ładnie się kroiło, najlepiej ją przechłodzić.





Blaszka 25x30cm

3 szklanki mąki (opcjonalnie płaska łyżeczka proszku)

250 g schłodzonego masła

4 jajka (żółtka i białka osobno)

1 szklanka cukru drobnego

3 łyżki płatków jaglanych

cukier waniliowy

1 budyń waniliowy 40 g

1 kg jabłek + kilka łyżek kaszy manny 4-5 łyżek

(możecie do jabłek dodać skórki pomarańczy, cytryny lub cynamonu)


Mąkę przesiać, połączyć z połową cukru, wanilią, dodać starte schłodzone masło, żółtka, proszek i utrzeć na kruszonkę. Nie za długo. 

Blachę do pieczenia posmarować i obsypać bułką tartą.

Rozłożyć równomiernie 3/4 ciasta na blaszkę, resztę zostawić na kruszonkę na wierzch ciasta.

Jabłka zetrzeć na grubej tarce, połączyć manną.

Białka ubić na sztywną pianę, dodać pozostały cukier i dalej ubijać. Dodać opakowanie budyniu i zamieszać delikatnie.

Jabłka wyłożyć na spód ciasta, na to pianę, a całość posypać resztą kruszonki połączoną z płatkami.

Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec 45 minut.

źródło przepisu (z modyfikacjami)





17 komentarzy:

  1. Can't resist anything with streusel. This looks so tempting and droolworthy.

    OdpowiedzUsuń
  2. This look terrific! Really nice recipe -- thanks.

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowna szarlotka kochana. Uwielbiam takie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. No przepysznie wygląda i ta kruszonka :D

    OdpowiedzUsuń
  5. jak to cudownie wygląda! jestem pewna, że tak samo dobrze smakuje <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Perfekcyjna szarlotka. Szczerze mówiąc to nie bardzo mam rękę do tego ciasta....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis jest naprawdę prosty, nic nie trzeba wałkować. Miksować pianę każdy umie ;-)
      Może się skusisz na zrobienie?

      Usuń
  7. Wieki nie piekłam szarlotki, a Twoja wygląda kusząco!

    OdpowiedzUsuń
  8. Jeszcze tego nie jadłem, nie jestem w pełni przekonany, ale kto wie, jak mnie kto poczęstuje to nie odmówię. ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Very nice recipe. Looks great! I got this recipe.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...