Przepis przekazywany w rodzinie z rąk do rąk, nie mogło zabraknąć słynnej szarlotki na blogu. Idealne połączenie kruchego spodu, kwaskowych jabłek, puchatej pianki i mega chrupiącej kruszonki. Czyż może istnieć lepsza szarlotka 😊 Ja ją lubię na gorąco ale żeby jabłka były zwarte i ciasto ładnie się kroiło, najlepiej ją przechłodzić.
Blaszka 25x30cm
3 szklanki mąki (opcjonalnie płaska łyżeczka proszku)
250 g schłodzonego masła
4 jajka (żółtka i białka osobno)
1 szklanka cukru drobnego
3 łyżki płatków jaglanych
cukier waniliowy
1 budyń waniliowy 40 g
1 kg jabłek + kilka łyżek kaszy manny 4-5 łyżek
(możecie do jabłek dodać skórki pomarańczy, cytryny lub cynamonu)
Mąkę przesiać, połączyć z połową cukru, wanilią, dodać starte schłodzone masło, żółtka, proszek i utrzeć na kruszonkę. Nie za długo.
Blachę do pieczenia posmarować i obsypać bułką tartą.
Rozłożyć równomiernie 3/4 ciasta na blaszkę, resztę zostawić na kruszonkę na wierzch ciasta.
Jabłka zetrzeć na grubej tarce, połączyć manną.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać pozostały cukier i dalej ubijać. Dodać opakowanie budyniu i zamieszać delikatnie.
Jabłka wyłożyć na spód ciasta, na to pianę, a całość posypać resztą kruszonki połączoną z płatkami.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec 45 minut.
źródło przepisu (z modyfikacjami)
wygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńCan't resist anything with streusel. This looks so tempting and droolworthy.
OdpowiedzUsuńThis look terrific! Really nice recipe -- thanks.
OdpowiedzUsuńRewelacja!
OdpowiedzUsuńCudowna szarlotka kochana. Uwielbiam takie :-)
OdpowiedzUsuńNo przepysznie wygląda i ta kruszonka :D
OdpowiedzUsuńjak to cudownie wygląda! jestem pewna, że tak samo dobrze smakuje <3
OdpowiedzUsuńPerfekcyjna szarlotka. Szczerze mówiąc to nie bardzo mam rękę do tego ciasta....
OdpowiedzUsuńPrzepis jest naprawdę prosty, nic nie trzeba wałkować. Miksować pianę każdy umie ;-)
UsuńMoże się skusisz na zrobienie?
Mniam, zjadłabym.
OdpowiedzUsuńUwielbiam taką szarlotkę :)
OdpowiedzUsuńWieki nie piekłam szarlotki, a Twoja wygląda kusząco!
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda
OdpowiedzUsuńWspaniała ta szarlotka :)
OdpowiedzUsuńJeszcze tego nie jadłem, nie jestem w pełni przekonany, ale kto wie, jak mnie kto poczęstuje to nie odmówię. ;)
OdpowiedzUsuńVery nice recipe. Looks great! I got this recipe.
OdpowiedzUsuń