12 kwietnia 2021

Dekadencki pudding z chałki z czekoladą

Proste zestawienie składników, a jaki smak. Powiem tylko, że zajadaliśmy prosto z foremki z westchnieniem "mmm..." Dzieci proszą o więcej. A to tyko chałka z czekoladą zapiekana w sosie waniliowym😊 

Śniadanie, podwieczorek, deser...co tam wolicie.






pół chałki ( może być dwudniowa)

1/2 kubka śmietanki 30%

1/2 kubka mleka 2%

1 jajko

łyżka cukru lub dwie + wanilia

szczypta cynamonu

krem czekoladowy do smarowania kromek

łyżka masła

łyżka brązowego cukru


Podane składniki wystarczają na ok litrowe naczynie do zapiekania, jeśli wybierzecie większe, zróbcie więcej sosu, ponieważ pieczywo musi być zanurzone w sosie mniej więcej do połowy. 

Łączymy składniki sosu, dosładzamy, doprawiamy. Kroimy chałkę na kromki, smarujemy je dowolnym kremem czekoladowym, może być domowej roboty, ostatecznie czekolada roztopiona z odrobiną masła. Naczynie smarujemy masłem, układamy pieczywo na sztorc. Zalewamy chałkę sosem i odstawiamy na 10 minut, aby trochę "wypiła" i się nasączyła. Wierzch kromek smarujemy roztopionym masłem. Posypujemy odrobiną brązowego cukru.

Wstawiamy do nagrzanego piecyka (180 stopni), zapiekamy ok 30 minut aż pieczywo z wierzchu zrobi się chrupiące. Zajadamy na ciepło.






14 komentarzy:

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...