Proste zestawienie składników, a jaki smak. Powiem tylko, że zajadaliśmy prosto z foremki z westchnieniem "mmm..." Dzieci proszą o więcej. A to tyko chałka z czekoladą zapiekana w sosie waniliowym😊
Śniadanie, podwieczorek, deser...co tam wolicie.
pół chałki ( może być dwudniowa)
1/2 kubka śmietanki 30%
1/2 kubka mleka 2%
1 jajko
łyżka cukru lub dwie + wanilia
szczypta cynamonu
krem czekoladowy do smarowania kromek
łyżka masła
łyżka brązowego cukru
Podane składniki wystarczają na ok litrowe naczynie do zapiekania, jeśli wybierzecie większe, zróbcie więcej sosu, ponieważ pieczywo musi być zanurzone w sosie mniej więcej do połowy.
Łączymy składniki sosu, dosładzamy, doprawiamy. Kroimy chałkę na kromki, smarujemy je dowolnym kremem czekoladowym, może być domowej roboty, ostatecznie czekolada roztopiona z odrobiną masła. Naczynie smarujemy masłem, układamy pieczywo na sztorc. Zalewamy chałkę sosem i odstawiamy na 10 minut, aby trochę "wypiła" i się nasączyła. Wierzch kromek smarujemy roztopionym masłem. Posypujemy odrobiną brązowego cukru.
Wstawiamy do nagrzanego piecyka (180 stopni), zapiekamy ok 30 minut aż pieczywo z wierzchu zrobi się chrupiące. Zajadamy na ciepło.
Super. Takie danie z dzieciństwa.
OdpowiedzUsuńJa pamiętam bardziej chałkę z mlekiem :)
UsuńWygląda super smacznie :) póki mogę jeść nabiał chętnie zjem taką
OdpowiedzUsuńCieszę się że Cię skusiłam, smacznego ;-)
UsuńUwielbiam chałkę, muszę sobie zrobić i to. :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie! :)
UsuńNa pewno smaczny "_
OdpowiedzUsuńprawdziwa rozpusta!
OdpowiedzUsuńUwielbiam pomysły, które wykorzystują składniki na maksa. Chałka 2 dniowa pewnie średnio by smakowała, A w takim wydaniu jest mega rarytasem. Super!
OdpowiedzUsuńMniam, pyszności!
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda, chętnie spróbuję:)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńDawno nie robiłam :-)
OdpowiedzUsuńMusi być pyszny :)
OdpowiedzUsuń