23 września 2017

Zupa kabaczkowa





Sycąca, bogata w smaku jesienna zupa.
W zupach kremach najbardziej lubię to: ciach mach, 
na szybko pokrojone warzywa 
 i elegancka zupa gotowa! Do tego ten kolor-niespodzianka ;)
Bomby witaminowe w przyjemnej do jedzenia formie :)
Jesienią zaczynam dodawać rozgrzewających przypraw, których latem raczej unikam,
takich jak imbir, cynamon, kurkuma.






średni kabaczek (taki 500 g)
1.5 l bulionu
3 marchewki
3 średnie ziemniaki
2 gałązki tymianku
8 cm kawałek pora
kawałek selera + parę liści 
mała cebula
1 łyżeczka majeranku
2 listki laurowe
1 ziarenko ziela angielskiego
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki kurkumy i sproszkowanego imbiru
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
łyżka posiekanego koperku
sól, pieprz


do podania: grzanki lub kleks jogurtu



Najpierw nastawiamy bulion: wrzucamy pokrojoną marchew, seler, por (może być cały dobrze opłukany), cebulkę, ziele angielskie, listki laurowe, czosnek, tymianek i majeranek i gotujemy na wolnym ogniu.
Obieramy ziemniaki, kroimy na części i dorzucamy. 
Po 15 minutach dorzucamy kabaczka obranego ze skóry i pokrojonego w kawałki.
Gotujemy razem do miękkości warzyw, dodajemy w tym czasie kurkumę, imbir, sól i pieprz.
Miksujemy zupę na gładki krem, wyjmując wcześniej gałązki i listki laurowe.
Podajemy z kleksem jogurtu (opcjonalnie), posypaną koperkiem, skropioną cytryną.
Smacznego.













5 komentarzy:

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...