30 września 2017

Czekoladowiec na herbatnikach



Czyż nie pięknie wyglądają te misterne warstewki ciasta?! Wygląda na bardzo pracochłonne, a muszę Was zaskoczyć że wcale nie jest! Warstwy herbatników przekładane pyszną czekoladową masą, robi się szybko, nic nie trzeba nawet miksować, no oprócz ubijania śmietanki na wierzchu :)
O dziwo ciasto nie jest przesłodzone, smakuje idealnie, masa mocno kakaowa w smaku i aksamitna. Ciasto ładnie się kroi, polecam pozostawić je na noc w lodówce aby herbatniki zmiękły.
Ostatnią warstwę stanowią u mnie dodatkowo podłużne biszkopty, a to przez przypadek, bo kupiłam za mało ciastek, a część jeszcze dzieci wyjadły. Ale w sumie to tylko wzbogaciło całość, ostatnia warstwa jest dzięki temu bardziej puszysta.

źródło przepisu

forma 25x30

MASA CZEKOLADOWA

150 g mąki pszennej
50 g kakao
100g cukru
1 litr mleka
100g czekolady mlecznej
250g masła lub margaryny

PIANKA ŚMIETANKOWA

300 ml śmietanki 30%
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżki cukru pudru
100ml gorącej wody

DODATKOWO

450g herbatników
125 ml mleka do namaczania
1 łyżka miodu

Formę wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą.
MASA: Do garnka wsypujemy kakao, mąkę, cukier i zalewamy 1 litrem mleka. Mieszamy dokładnie, stawiamy na gaz i gotujemy co chwilę mieszając kolbą- trzepaczką.
Gotujemy ciągle mieszając aż do momentu powstania gęstej masy uważając żeby nie zrobiły się grudki. Ściągamy z ognia i dodajemy połamaną czekoladę oraz pokrojone na mniejsze kawałki masło. Mieszamy do rozpuszczenia. Masę odkładamy na około 10 minut do przestygnięcia.
Na dnie formy układamy pierwszą warstwą herbatników (jedną stronę każdego herbatnika moczymy lekko w mleku z miodem). Na herbatnikach rozprowadzamy warstwę masy,potem kolejną warstwę herbatników.

Warstw herbatników i masy ma być po 5 - ostatnia warstwa to masa.

Ciasto odstawiamy by masa ostygła i wstawiamy do lodówki (ja byłam niecierpliwa i wstawiłam na 15 minut do zamrażalki). Gdy jest już zimne ubijamy śmietanę z cukrem pudrem i dodajemy żelatynę rozpuszczoną w wodzie i ostudzoną.Wykładamy na masę,posypujemy startą czekoladą i wstawiamy na noc do lodówki.





8 komentarzy:

  1. Wygląda tak, że aż ślinka leci :) Pyszne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  2. No nie będe ukrywać, przepysznie on wygląda :) Uwielbiam takie ciasteczka.

    OdpowiedzUsuń
  3. O jejku. Cudownie i pięknie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie apetyczne ciasto! Od razu bym się poczęstowała, póki co ślinię ekran!

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowne ciacho, porywam duży kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...