07 września 2017

Niezawodny klasyk. Pomidory w śmietanie z cebulą.

W dobie gaspacio i innych frykasów zapomnieliśmy o naszych pysznych pomidorach w śmietanie!
Podane z młodą cebulką, kwaśną śmietaną i sporą ilością pieprzu, czyż jest coś lepszego?
Zapach pomidorów nieodłącznie przywołuje z pamięci szklarnię mojego dziadka. Widzę siebie jako dziecko jak wchodzę do szklarni i odurza mnie ten piękny zapach..Mam to zakodowane i już :)
Mnie ta sałatka wybitnie też kojarzy się z późnym latem, kiedy w lodówce nadmiar pomidorów.
Wam też? :) Najbardziej lubię jak śmietana połączy się z sokiem z pomidorów, jest co wyjadać maczając kawałkiem pieczywa.
Postanowiłam, że pomidory w śmietanie nie mogą iść w zapomnienie i będą na blogu.
Kto zajada ze mną, to zapraszam :) Gdyby ktoś zapomniał, jak się je przyrządza, to ściąga poniżej.





4 średnie pomidory
2 małe młode cebulki
sól morska
łyżeczka octu balsamico
pieprz świeżo mielony ( koniecznie)
odrobina skórki z cytryny i soku ( to mój ekstra dodatek)
200 ml kwaśnej śmietany 12% najlepszej

Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skóry i kroimy w ósemki.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka i lekko solimy aby zmiękła i odstwiamy na chwilę.
Śmietanę doprawiamy pieprzem, solą i cytryną i łączymy z pozostałymi składnikami.
Schładzamy w lodówce i zajadamy z ulubionym pieczywem.
Smacznego!














9 komentarzy:

  1. Pyszne, klasyczne i mega smaczne :) Uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przypomniałaś mi, że miałam je dodać do mojej akcji w tym roku ;) No ale skoro nie ja, to może Ty? :P Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, co roku biorę udział w Twojej akcji! :)

      Usuń
  3. Klasyk, który tak rzadko jadam - jutro odświeżam ten smak!

    OdpowiedzUsuń
  4. Dawno nie jadłam! Dzięki za przypomnienie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie jadłyśmy pomidorów w śmietanie :) Zawsze z jogurtem naturalnym :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Owszem uznaję zastępowanie śmietany czymś mniej kalorycznym, jednak tutaj dobra kwaśna śmietana jest nieodzowna! Polecam spróbować, jest różnica :)

      Usuń
  6. Uwielbiam! Jeden z najukochańszych smaków dzieciństwa :)
    A szklarnię Dziadka tez pamiętam, i ten zapach... Rozmarzyłam się :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...