Polecam upiec ciasto dzień wcześniej i przechować go w lodówce, będzie się ładnie kroić.
Ciasto na spód (forma 34x26 cm) :
250 g masła
1/2 szkl.cukru
2 szklanki mąki tortowej
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4-6 gruszki z zalewy pokrojone w połówki ( opcjonalnie można użyć brzoskwiń z puszki)
Wszystko razem zmiksować, wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną mąką.
Na ciasto wyłożyć połówki brzoskwiń lub gruszek tak by pokryły całą powierzchnię ( moim zdaniem wersja z gruszkami jest dużo lepsza).
Kremowa warstwa serowa:
1 szkl.cukru
4 jajka (żółtka i białka osobno)
cukier waniliowy
budyń z białą czekoladą ( może być waniliowy) torebka na 500 ml mleka
4 serki typu Danio waniliowe ( klasyczne opakowania)
Miksujemy żółtka z cukrem, cukrem waniliowym, następnie dodajemy budyń, dalej miksujemy na niskich obrotach. Dalej mieszamy łyżką dodając serki Danio.
Ubijamy pianę z białek i delikatnie łączymy z pozostałą masą. Masę wykładamy na owoce. Na wierzchu układamy kruszonkę.
Wstawiamy do zimnego* piecyka, nastawiamy na 160C i pieczemy 50 minut. Studzimy i wstawiamy do lodówki na całą noc.
Kruszonka:
2 łyżki masła
1 torebka wiórków kokosowych 200 g
Zagnieść kruszonkę i posypać nią wierzch ciasta.
* Nie wiem dlaczego piecyk ma być zimny, ale tak jest w przepisie. Podejrzewam że nagrzany piecyk spowodowałby zbyt szybkie rozpłynięcie się masy z serkami, w rezultacie kruszonka zapadłaby się w głąb ciasta. Zawsze było pieczone z zimnym piecykiem i nie radzę tego zmieniać :)
* Nie wiem dlaczego piecyk ma być zimny, ale tak jest w przepisie. Podejrzewam że nagrzany piecyk spowodowałby zbyt szybkie rozpłynięcie się masy z serkami, w rezultacie kruszonka zapadłaby się w głąb ciasta. Zawsze było pieczone z zimnym piecykiem i nie radzę tego zmieniać :)
Pyszne ciasto na początek jesieni 😀
OdpowiedzUsuńOlu wolałabym żeby to był koniec lata, chociaż jesień w kuchni bardzo lubię:-)
UsuńBardzo smakowicie wygląda :) Zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńNie jeden chciałby zjesc takie ciasto :)
OdpowiedzUsuńO jakie pyszności u ciebie, porywam kawałek :-)
OdpowiedzUsuńale smakowite ciacho;)
OdpowiedzUsuńAnno dzięki :)
OdpowiedzUsuńErvisha, miłe słowa :)
Marzenko porywaj porywaj:)
Lena dziękuję, polecam :)
musi być pyszne:)
OdpowiedzUsuńWspaniale, smakowicie wygląda. Zjadłabym taki kawałek. Uwielbiam wszystko co z kokosem. A do tego gruszki... mniam, mniam :)
OdpowiedzUsuńOch ta kokosowa kruszonka <3 uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńNie dość, ze kokos to jeszcze gruszki <3 Pierwszy raz widzimy takie ciacho :D
OdpowiedzUsuńCieszę się, mam nadzieję że Was zainspirowałam? ;-)
UsuńCHętnie się poczęstuje
OdpowiedzUsuńWszystko co kokosowe uwielbiam a polaczenia z gruszkami brzmi cudownie! Przepyszne ciasto, juz zapisalam przepis :)
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda niesamowicie kusząco :)
OdpowiedzUsuń