03 października 2016

Tarta z pomidorkami koktajlowymi i cukinią




Rozsmakowałam się w tartach. To już oznacza jesień w pełni.
Sezon na pomidory dobiega końca, aby się ładnie w pamięci zachowały dodałam je do tarty.
W towarzystwie cukinii, śmietankowego nadzienia i delikatnego ciasta kruchego smakowały wybornie!
Do ciasta dodałam skrobii kukurydzianej, dzięki temu było bardzo kruche, lekko piaskowe w strukturze, dużo delikatniejsze niż z samej mąki pszennej.




Ciasto na tartę:

180 g mąki pszennej ( pół na pół z razową)
20 g skrobi kukurydzianej
110 g masła
1 żółtko
duża szczypta soli
szczypta gałki muszkatołowej

Nadzienie:
2 jajka
120 ml śmietanki
3 łyżki kwaskowego jogurtu
1 łyżka skrobi kukurydzianej
sól i pieprz do smaku
kula sera mozarella
warzywa: 1 mała cukinia
150 g pomidorków koktajlowych
szczypta oregano
szczypta suszonych pomidorów w płatkach






Cukinię kroimy w grube krążki 1 cm ( tak by lekko wystawała z masy śmietanowej) i smażymy 2-3 minuty z 2 stron, tylko aby puściła sok.
Pomidorki przekrawamy na pół. Ze składników ciasta zagniatamy szybko kruche i chłodzimy 30 minut w lodówce, formę smarujemy tłuszczem, obsypujemy mąką, układamy rozwałkowane cienko ciasto, nakłuwamy widelcem , pieczemy z obciążeniem 10 minut w piecyku nagrzanym do 180 stopni.
Studzimy.
Składniki na nadzienie łączymy rózgą lub trzepaczką, wylewamy ok. 1 cm warstwę na podpieczone ciasto.
Układamy warzywa i ser , posypujemy oregano i płatkami pomidorów, zapiekamy ok. 20 minut aż farsz lekko się zetnie.
Chwilę studzimy, kroimy i podajemy.


17 komentarzy:

  1. Wspaniała!
    Zjadłabym z wielką przyjemnością.

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda genialnie i zapewne tak właśnie smakuje :) zresztą skoro jest cukinia to już wielki plusik :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cukinia zawsze inspiruje. Dzięki za odwiedziny :)

      Usuń
  3. Bardzo fajna ta twoja tarta :-) pysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny pomysł na sezonowe warzywa i wytrawną tartę :_0

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zasługa warzyw, same wskoczyły do tarty ;-)

      Usuń
  5. Ale mi ochoty narobiliście! Ja gotuję teraz z www.kcalmar.com i oni też mają takie fajne wytrawne. polecam, jako inspirację:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A no to trzeba zobaczyć ;-) dzięki za komentarz

      Usuń
  6. Ja również bardzo lubię tarty wytrawne i na słodko. Są to ciasta, które nie mają ograniczeń w komponowaniu :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jeśli ta tarta smakuje tak dobrze jak wygląda to muszę ją koniecznie zrobić

    OdpowiedzUsuń
  8. Jestem za....zwłaszcza, że kocham cukinię.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...