09 lutego 2016

Chińska marynata do kurczaka z powidłami śliwkowymi

To nasza ulubiona wersja kurczaka, a'la chińszczyzna, bardzo aromatyczna, przełamana słodyczą powideł śliwkowych. Bardzo polecam jeśli znudził Wam się zwyczajny kurczak w ziołach.
Polecam piec mięso w rękawie lub pod przykryciem, pod koniec pieczenia odkryć i posypać kurczaka rozdrobnionymi orzeszkami ziemnymi. Pycha!
Ten przepis to pochodna tej wersji kurczaka na szybko z patelni, bardziej pikantnej, który też polecam.





8-10 pałeczek kurczaka eko
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka sosu rybnego
łyżeczka oleju sezamowego
3 łyżki oleju rzepakowego lub innego o neutralnym smaku
1/2 łyżeczki imbiru w proszku ( lub łagodniejszy świeży 1.5 cm posiekać) 
szczypta cynamonu
2 duże ząbki czosnku zmiażdżone
czubata łyżka powideł śliwkowych
2-3 łyżki kwaskowego soku z jabłek (można użyć soku z cytryny wtedy 2 łyżki wystarczą)
szczypta soli (opcjonalnie)
1/2 łyżeczki płatków chili lub świeże b. drobno posiekane w ilości jaką lubicie
łyżka drobno posiekanej natki pietruszki

garść orzeszków ziemnych drobno posiekanych do posypania

Składniki marynaty wymieszać dokładnie aż powstanie lejąca konsystencja i obtoczyć misternie udka kurczaka, włożyć do szczelnego pojemnika i odstawić do lodówki na godzinę lub dwie.
Przed włożeniem do piecyka jeszcze przemieszać mięso z marynatą.
Piec w rękawie lub przykrywanym naczyniu w 190 stopniach przez godzinę (z odrobiną wody na dno naczynia), na koniec pieczenia odkryć, posypać orzechami i piec jeszcze ok. 20 minut aż skórka kurczaka się zrumieni.
Podawać z ulubionymi dodatkami np. ryżem i surówką (polecam kwaskową z kapusty).

                     Po upieczeniu...

8 komentarzy:

  1. Bardzo czesto takiego kuraka robię.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie dziwię się bo jest bardzo smaczny :)

      Usuń
  2. Mniam jak to musi pysznie smakować :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo pięknie upieczony kurczak. Zdjęcia nie kłamią. Podoba mi się ten sposób przyrządzenia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Krys za szczere słowa. Moim zdaniem takie pieczenie to dobry patent na smacznego i chrupiącego kurczaka.

      Usuń
  4. Apetyczna receptura :) Powidła śliwkowe są najlepsze i jak widać, nawet w azjatyckim wydaniu czują się dobrze.
    Pozdrawiam
    Agnieszka

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...