29 lutego 2016

Bananowe gofry bez cukru

Nie co roku mamy 29 lutego, chciałam by ta data była uwieczniona tu na blogu, sama nie wiem dlaczego :) Ale okazja do zaproponowania Wam czegoś dobrego jest, przyznacie?
Chrupiące gofry, w środku pulchne i mięciutkie, pachnące bananami, do tego z dawką zdrowia i witamin.





1.5 szklanki mąki
płaska łyżeczka proszku do pieczenia bio
6 łyżek oleju ( rzepakowy lub kokosowy)
1 dojrzały duży banan
2 jajka
2-3 łyżki stewii ( można użyć innego słodzika)
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki mleka ( dowolnego)
1/2 łyżeczki cynamonu
1 czubata łyżeczka nasion chia
szczypta soli

Oddzielamy żółtka od białek.
W jednej misce miksujemy ręcznym blenderem kawałki banana, żółtka, olej, mleko i wodę.
W drugiej misce przesiewamy mąkę z proszkiem, stewią, solą, cynamonem.
Łączymy mokre składniki i suche miksując chwilę by masa się połączyła.
Ubijamy pianę z białek i delikatnie łyżką łączymy z masą. Całość powinna być gęsta ale lejąca.
Odstawiamy ciasto na 10 minut.
Nagrzewamy gofrownicę i pieczemy gofry ok. 10 minut do zrumienienia.



                     Oczywiście wersja mojego dziecka - musi być z cukrem pudrem :)

9 komentarzy:

  1. wyglądają całkiem smakowicie, niestety nie posiadam gofrownicy ale mam takie foremki do pieczenie gofrowe ciekawe czy wyjdą mi w takich

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powinno się udać, tylko nagrzej dobrze piekarnik.

      Usuń
  2. Oj jak ja dawno nie jadłam gofrów...

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowne poprawiacze nastroju w taki dzień jak dzisiaj - gofry i banany w jednym :) Świetny pomysł na "przemycenie" nasion chia. Pozdrawiam :)
    Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
  4. Już dawno u mnie nie było, więc może też wykorzystam tę magiczną datę jako specjalną okazję :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Tak samo piegate jak były moje pączuszki. Ale trzeba przyznać, że banany świetnie się sprawdzają :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ajć, aż mi ślinka pociekła tak apetycznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  7. Zbyt apetyczne, żeby nie wypróbować ;) Pyszne!! Świetny przepis, łatwe wykonanie:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...