18 kwietnia 2015

Tort waniliowo- brzoskwiniowy

Pyszne połączenie słodkich brzoskwiń z lekkim kwaskowym kremem na bazie serka i bitej śmietany.
Nie za słodki, orzeźwiający w smaku. Trudno poprzestać na jednym kawałku, żeby nie było - ostrzegałam ;)
Nie przepadam za tortami z ciężkimi i słodkimi kremami na bazie masła, ten stanowi miłą odmianę.
Pomyślałam, że jest idealny na wiosenne weekendowe podwieczorki!








Biszkopt ( 3 cienkie blaty z formy o średnicy 23 cm)

5 jajek ( białka i żółtka osobno)
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki mielonej wanilii ( lub łyżeczka ekstraktu)
szczypta soli

Krem
2 serki 150 g z ziarenkami wanilii ( słodkie)
300 g sera na sernik ( smak naturalny)
2 łyżki cukru pudru
300 ml śmietanki 30%
1.5 łyżki żelatyny w proszku lub agaru
brzoskwinie w syropie ( z puszki lub domowe)

Na wierzch: owoce i prażone płatki migdałów



W Y K O N A N I E:

Biszkopt z wanilią: Nastawiamy piecyk na 160 stopni ( termoobieg). Formę 23 cm okrągłą smarujemy masłem, dno wykładamy papierem i znów lekko smarujemy. Ubijamy pianę z białek na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy po łyżce cukru i dalej miksujemy, teraz żółtka i miksujemy. Mąkę przesiewamy z proszkiem i wanilią. Dodajemy partiami do masy jajecznej i delikatnie mieszamy łyżką. Wylewamy do formy. Pieczemy 25 minut. Sprawdzamy patyczkiem. Biszkopt upuszczamy po upieczeniu na blat ( lub podłogę) z wysokości ok. pół metra aby go odpowietrzyć. Studzimy uchylając piekarnik. Po wystudzeniu  przekrawamy na 3 blaty, nasączamy herbatą z sokiem i przekładamy kremem.

Krem: Brzoskwinie trzeba dokładnie odsączyć, aby nie puściły soku do kremu, najlepiej na sitku, a potem dosuszyć delikatnie ręcznikiem papierowym. Pokroić w kosteczkę ok. 1 cm.( zostawić 2 połówki do ozdoby).
Żelatynę wsypać do garnuszka zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić na 10 minut aby napęczniała. Po tym czasie podgrzewać mieszając do rozpuszczenia ( nie gotować).
Ubić kremówkę na sztywno.
Sery zmiksować z cukrem pudrem. Dodać rozpuszczoną żelatynę i zmiksować, dodać do całości ubitą śmietanę i dokładnie połączyć z serem delikatnie mieszając szpatułką. Przekładać kremem nasączone blaty biszkoptu, układając na każdej warstwie kremu kawałeczki owoców. Na wierzch warstwa kremu, owoce i prażone migały.
Schładzamy w lodówce najlepiej na noc, ale minimum 2 godziny aby krem stężał, inaczej przy krojeniu wszystko się rozpłynie ;-)


Wiosenne słodkości!


21 komentarzy:

  1. Przepis kradne, torcik wyglada mega pysznie!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudeńko!!! A co to za święto, Zuziu ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chciałam być dyskretna, ale skoro pytasz, urodzinki męża parę dni temu :)

      Usuń
  3. Oj jak ja lubię takie torciki :-) pyszne i owocowe :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Już widzę zadowolone miny przy stole :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniały! zjadłabym kawałeczek:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Umiliłaś mi dzisiejszy wieczór. Takie ciacho zjadłabym teraz do herbaty. Pysznie wygląda :)
    P.s. Dla męża wszelkiej pomyślności :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Kris i mąż też dziękuje :) polecam ciacho

      Usuń
  7. Zuzia to nie wygląda wiosennie, ale majowo nie jedno przyjęcie komunijne by się zachwyciło takim tortem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O komuniach nie pomyślałam, dobry pomysł Ela!

      Usuń
  8. ulala.. takiej słodkości nigdy dość :)
    Uwielbiam nie zasłodkie torty, idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Tort wygląda fantastycznie, lekko i bardzo apetycznie :D

    OdpowiedzUsuń
  10. jak duzo sera to z pewnością pyszny :) wygląda super!

    OdpowiedzUsuń
  11. Prześliczny tort :) Moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mam pytanie do serka z wanilią czy to chodzi o waniliowy? I jeszcze co do nasadzenia biszkoptu to chodzi o herbatę zwykłą? Z jakim sokiem? Pytam bo zawsze nasaczalam woda z cukrem i cytryna albo jakimś ekstraktem :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chodzi o gęsty serek z ziarenkami wanilii, nie pamiętam firmy u mnie są takie w sklepie. Biszkopt nasączasz czym lubisz, ja wolę herbatę z sokiem ( dowolnym np. mlina lub odrobinę cytryny).

      Usuń
    2. p.s. tylko lekko nasączamy, bo biszkopty przejmą wilgoć z kremu.

      Usuń
    3. Dziękuję za odpowiedzi :)
      co do serka to miałam na myśli homogenizowany :)
      ?
      I jeszcze pytanko co do brzoskwiń,czy teraz w sezonie mogą być świeże? Chyba nie robi to różnicy?
      Pozdrawiam i czekam na kolejne przepisy:)
      Ania

      Usuń
    4. Serek musi być gęsty,a świeże brzoskwinie też mogą być, choć może być problem przy krojeniu jeśli będą większe kawałki.

      Usuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...