24 kwietnia 2015

Ryba w pomidorach




Dziś piątek i okazja na rybkę.
To danie- niespodzianka, jaką zrobił mi mąż któregoś bardzo męczącego i pracowitego dnia.
Myślałam, że czeka mnie gotowanie obiadu po powrocie z pracy, a tu obiad na stole! :)
Też to lubicie? Kocham gotować i dogadzać innym, ale lubię też degustować potrawy przyrządzone przez innych, a przyrządzone z sercem smakują najlepiej.
Rybka była pyszna, aromatyczna, soczysta, zatopiona w smakowitym sosie..
Przy okazji w ruch poszły przyprawy, jakie ostatnio dostałam do testowania od Royal Brand.



Dziś powstała nowa zakładka "Męskie gotowanie", muszę odszukać więcej przepisów wykonanych przez godpodarza domu :) dobrze że mężczyźni też lubią gotować.
Nie mam nic przeciwko zamieszczaniu na blogu przepisów innych domowników, są też doskonałe i warte przekazania dalej. Oczywiście zawsze wspomnę jeśli to nie mój osobisty przepis.
Co o tym sądzicie? Wcześniej były już np.:
Fasolowa mężowska
Ciasto z makiem mojej mamy
Ślimaczki krucho-drożdżowe






Wykonanie: mój mąż, zdjęcia: ja

3  średnie dorsze (całe ryby ze skórką oczyszczone w środku i pozbawione głów - ależ to brzmi..)
ok.300 ml gęstego przecieru pomidorowego
1-3 ząbki czosnku całe2 łyżki masła
1 łyżka oliwy
1/2 pęczka natki pietruszki
1 pełna łyżeczka przyprawy włoskiej Arabiata Royal Brand ( w składzie cebula, czosnek, chili, pieprz, rozmaryn, papryka, tymianek, bazylia, oregano, pietruszka)

pieprz
czarna sól ( może być też zwykła)

Rybkę ze skórą nacieramy solą i pieprzem, wrzucamy na rozgrzaną patelnię z roztopionym masłem.
Po 2 minuty z każdej strony obsmażamy i wkładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy sosem z pietruszką i zapiekamy ok. 20 minut w rogrzanym piekarniku w 180 stopniach.
Sos: w rondelku na rozgrzany olej wrzucamy przyprawę arabiata i całe ząbki czosnku, po minucie zalewamy przecierem, chwilkę gotujemy, na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki ( można troszkę zostawić do posypania przy podaniu).




18 komentarzy:

  1. Bardzo fajna propozycja :-) z pewnością jest pyszna :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pozdrawiam Marzenko, a rybka była wyśmienita!

      Usuń
  2. Zuzanno....cóż za rozpusta :) Rybki świetnie się prezentują. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Poproszę męża o przygotowanie😄

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Namawiaj bo rybka wyszła pyszna :)

      Usuń
  4. Ja też bym chciała taką niespodziankę:) Rybka wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Dawno nie byłam u Zufika, a to błąd, bo tu i rybka smakowita jest, i torcik na deser... ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak Patysko, zaglądaj częściej :)

      Usuń
  6. Najlepsze połączenie to ryba i pomidory!!! Zuziu, chylę czoła :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepis doskonały. Przyznam się, że dawno nie jadłam ryby z pomidorami. A kiedyś tak mi smakowały. Dlaczego przeszło to w zapomnienie? Zapisuję przepis Twojego męża i chętnie taką rybę zrobię.
    A może pokażę mojemu mężowi, niech on zrobi....

    OdpowiedzUsuń
  8. Rybka przygotowana perfekcyjnie i bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. extra:)) smakowicie wygląda::::::::::)

    Jagoda

    OdpowiedzUsuń
  10. hah! Też uwielbiam gotować, ale jak ktoś przygotuje coś specjalnie dla kogoś.. świetne! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...