16 lutego 2015
Szybkie ciasto bananowe
Na to ciasto nie potrzebujecie dużo czasu ani specjalnych składników, to całkiem zwyczajne ciasto, ale mięciutkie i bardzo smaczne, w sam raz do popołudniowej kawy czy herbaty.
Nie będę się rozpisywać, sami najlepiej wypróbujcie ;-)
Można dodać rodzynki lub posiekane orzechy lub posiekaną czekoladę dla urozmaicenia.
przepis własny
średnia forma do pieczenia
3 przejrzałe banany
2 duże jajka wiejskie
1/2 szklanki roztopionego masła
1/2 szklanki cukru brązowego
1. 5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
wanilia
sok z połowy cytryny
Przesiewamy do miski mąkę z proszkiem, solą i cukrem z wanilią.
Banany bendujemy z sokiem z cytryny na mus.
W osobnej misce ucieramy jajka z cukrem na puszystą masę, dodajemy partiami masło i krótko miksujemy tak by masa nie straciła puszystości.
Teraz dodajemy mus bananowy i po trochu mąki i miksujemy tylko do połączenia składników.
Formę smarujemy tłuszczem, obsypujemy mąką i wylewamy masę.
Pieczemy w piecyku rozgrzanym do 175 stopni przez ok. 40 minut ( do suchego patyczka), nie pieczemy więcej niż potrzeba, bo ciasto będzie przesuszone.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Bardzo lubię ciasto bananowe :-) ma rewelacyjny smak :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam zapach ciasta bananowego😄
OdpowiedzUsuńMarzena, Ola, ja lubię i smak i zapach ciasta bananowego :)
OdpowiedzUsuńZawsze gdy mam przedojrzałe banany to szukam przepisu na ciasto bananowe i... zawsze kończy się na koktajlu. Nareszcie znalazłam taki, który mam ochotę wypróbować tylko proszę jeszcze o rozmiar blaszki żeby wszystko się udało - z góry dziękuję:)
OdpowiedzUsuńTen przepis jest wyjątkowo szybki i nieskomlikowany, blaszka - średnia, najlepiej 20x20 lub 15x25 lub okrągła 20 cm
UsuńTaki przepis, na smaczne ciasto musi być pod ręką. Przecież tyle razy naszła nas ochota, żeby zjeść coś szybkiego, słodkiego i łatwego. I takie jest właśnie Twoje ciasto :)
OdpowiedzUsuńświetnie to ujęłaś Krys :)
UsuńIdealny przepis, gdy mamy niespodziewanych gości :) Szybko i smacznie:)
OdpowiedzUsuńTakiego ciasta czy chlebka bananowego nigdy nie możemy zrobić za dużo, bo zawsze od razu zjemy wszystko :D
OdpowiedzUsuńzawsze można zrobić podwójną porcję ;-))
UsuńBananowe wypieki mają to do siebie, ze oprócz tego, że smakują świetnie to jeszcze pachną zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńLubię banany w ciastach :-)
OdpowiedzUsuńMniam, ciasta bananowe zawsze dobre są :)
OdpowiedzUsuńTakie zwyczajne ciasta często są najlepsze :)
OdpowiedzUsuńbardzo smaczne szybkie ciasto :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńBardzo fajne i szybkie ciasto. I super pomysł na wykorzystanie bananów dojrzałych.
OdpowiedzUsuńCiasto się do mnie uśmiecha. wiem wiem....kto późno przychodzi.... :))
OdpowiedzUsuń