16 lutego 2015

Szybkie ciasto bananowe


Na to ciasto nie potrzebujecie dużo czasu ani specjalnych składników, to całkiem zwyczajne ciasto, ale mięciutkie i bardzo smaczne, w sam raz do popołudniowej kawy czy herbaty.
Nie będę się rozpisywać, sami najlepiej wypróbujcie ;-)
Można dodać rodzynki lub posiekane orzechy lub posiekaną czekoladę dla urozmaicenia.






przepis własny

średnia forma do pieczenia

3 przejrzałe banany
2 duże jajka wiejskie
1/2 szklanki roztopionego masła
1/2 szklanki cukru brązowego
1. 5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
wanilia
sok z połowy cytryny


Przesiewamy do miski mąkę z proszkiem, solą i cukrem z wanilią.
Banany bendujemy z sokiem z cytryny na mus.
W osobnej misce ucieramy jajka z cukrem na puszystą masę, dodajemy partiami masło i krótko miksujemy tak by masa nie straciła puszystości.
Teraz dodajemy mus bananowy i po trochu mąki i miksujemy tylko do połączenia składników.
Formę smarujemy tłuszczem, obsypujemy mąką i wylewamy masę.
Pieczemy w piecyku rozgrzanym do 175 stopni przez ok. 40 minut ( do suchego patyczka), nie pieczemy więcej niż potrzeba, bo ciasto będzie przesuszone.




17 komentarzy:

  1. Bardzo lubię ciasto bananowe :-) ma rewelacyjny smak :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam zapach ciasta bananowego😄

    OdpowiedzUsuń
  3. Marzena, Ola, ja lubię i smak i zapach ciasta bananowego :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zawsze gdy mam przedojrzałe banany to szukam przepisu na ciasto bananowe i... zawsze kończy się na koktajlu. Nareszcie znalazłam taki, który mam ochotę wypróbować tylko proszę jeszcze o rozmiar blaszki żeby wszystko się udało - z góry dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten przepis jest wyjątkowo szybki i nieskomlikowany, blaszka - średnia, najlepiej 20x20 lub 15x25 lub okrągła 20 cm

      Usuń
  5. Taki przepis, na smaczne ciasto musi być pod ręką. Przecież tyle razy naszła nas ochota, żeby zjeść coś szybkiego, słodkiego i łatwego. I takie jest właśnie Twoje ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Idealny przepis, gdy mamy niespodziewanych gości :) Szybko i smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Takiego ciasta czy chlebka bananowego nigdy nie możemy zrobić za dużo, bo zawsze od razu zjemy wszystko :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zawsze można zrobić podwójną porcję ;-))

      Usuń
  8. Bananowe wypieki mają to do siebie, ze oprócz tego, że smakują świetnie to jeszcze pachną zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Lubię banany w ciastach :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniam, ciasta bananowe zawsze dobre są :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Takie zwyczajne ciasta często są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  12. bardzo smaczne szybkie ciasto :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo fajne i szybkie ciasto. I super pomysł na wykorzystanie bananów dojrzałych.

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciasto się do mnie uśmiecha. wiem wiem....kto późno przychodzi.... :))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...