06 czerwca 2014

Sałatka brokułowa z ostrym serem i migdałami


W tej sałatce nie ma nic wymyślnego i w tym jej zaleta:) 
Jej składniki idealnie się komponują smakowo, dodatkowo jest sycąca, idealna na lunch czy kolację. Ja chętnie zabieram ją do pracy. 
Jeśli przygotujecie ją wieczorem, spokojnie przetrwa w lodówce do następnego dnia.
Wtedy polewam sosem w ostatniej chwili przed zabraniem.
Czasem daję słonecznik zamiast migdałów, albo dorzucam kukurydzę. Co kto lubi.
Delikatny sos koperkowy bardzo dobrze się tu sprawdza. 





składniki na 2 porcje

1 mały brokuł
mały ząbek czosnku
1 jajko ugotowane na twardo
garść płatków migdałowych
sól, pieprz

Sos:
100 g jogurtu naturalnego
łyżka majonezu
1 łyżka świeżo posiekanego koperku

Wrzucamy różyczki brokuła na osolony wrzątek z ząbkiem czosnku w całości.
Gotujemy 4 minuty. Odsączamy na durszlaku i studzimy. Prażymy migdały na suchej patelni.
Jajko kroimy na cząstki, układamy na brokułach, dodajemy ser pokrojony w dużą kostkę.
Polewamy sosem z jogurtu i majonezu doprawionego sola i pieprzem i koperkiem.
Posypujemy prażonymi migdałami.










8 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Justyno składniki proste więc nic nie stoi na przeszkodzie...;-)

      Usuń
  2. Zuziu, genialna sałatka i mało pracy przy niej. To moje ulubione smaki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. potwierdzam pracy mało, a smaku dużo ;-)

      Usuń
  3. porywam miseczkę i nikomu nie oddam;) jaka pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. fantastyczna sałatka! pycha!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię tego typu sałatki :) Najlepsze z sosem czosnkowym! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...