16 kwietnia 2014

Cytrynowa tarta z kremowym obłoczkiem oprószona kwiatami lawendy


Delikatna kwaskowa tarta zwieńczona chmurką kremu z wanilią oprószona kwiatami lawendy.
Spód o raczej zwartej strukturze, przypomina flan bardziej niż biszkopt.
Idealna na wiosenny podwieczorek w okresie świątecznym.
Moje przygotowania świąteczne są w totalnym proszku, ale na dobre ciasto zawsze jest czas ;-)




3 jajka
80 g mąki
150 g cukru
300 g jogurtu
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia bio
szczypta soli
100 g masła roztopionego
skórka i sok z 2 cytryn (ja dałam z 1 cytryny i 1 pomarańczy)

Krem:
180 g cukru pudru
150 g bardzo miękkiego masła
150 g serka śniadaniowego
1 1/2 łyżki soku z cytryny


suszone kwiaty lawendy do posypania *

Miksujemy razem składniki kremu i odstawiamy w chłodne miejsce
 na czas przygotowania spodu.






Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej
Ucieramy jajka z cukrem na puszystą jasną masę. 
Dodajemy partiami mąkę z proszkiem, roztopione masło cieniutką strużką i sok ze skórką. 
Następnie ciągle miksując dodajemy szczyptę soli i jogurt.
Wylewamy masę do natłuszczonej formy (użyłam 20 cm okrągłej) i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piecyka na fukcji góra-dół. Pieczemy 45 minut. 
Studzimy w formie, wyjmujemy. Nakładamy krem.





Przy używaniu lawendy należy pamiętać o tym, by stosować ją z umiarem, ponieważ w zbyt dużej ilości danie będzie smakowało jak perfumy.

Lawenda znana jest przede wszystkim jako środek uspokajający, likwidujący napięcie nerwowe oraz ułatwiający zasypianie. Ponadto łagodzi rozmaite dolegliwości związane ze stresem, w tym napięciowe bóle głowy, migreny, zaburzenia trawienia.
Napar z lawendy można stosować równie jako dodatek do kąpieli bądź tez tonik oczyszczający cerę lub przy stanach zapalnych skóry lub do inhalacji przy przeziębieniu.



Wielkanocne Smaki - edycja IV Wielkanocne Smaki - edycja IV







8 komentarzy:

  1. Twoja tarta wygląda jak puch. Piękna i delikatna. Bardzo chętnie poczęstowałabym się takim kawałkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. takie rzeczy wystawiasz a my mamy post... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To musi być przepyszne! Wygląda tak delikatnie!

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam jaka pycha:) paluszki lizać:D

    OdpowiedzUsuń
  5. i ja już wiem, że pewnie zostałabym jej wielki fanem!!! :D
    O mamo.. tyle dobroci <3 <3

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...