Delikatna kwaskowa tarta zwieńczona chmurką kremu z wanilią oprószona kwiatami lawendy.
Spód o raczej zwartej strukturze, przypomina flan bardziej niż biszkopt.
Idealna na wiosenny podwieczorek w okresie świątecznym.
Moje przygotowania świąteczne są w totalnym proszku, ale na dobre ciasto zawsze jest czas ;-)
Spód o raczej zwartej strukturze, przypomina flan bardziej niż biszkopt.
Idealna na wiosenny podwieczorek w okresie świątecznym.
Moje przygotowania świąteczne są w totalnym proszku, ale na dobre ciasto zawsze jest czas ;-)
3 jajka
80 g mąki
150 g cukru
300 g jogurtu
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia bio
szczypta soli
100 g masła roztopionego
skórka i sok z 2 cytryn (ja dałam z 1 cytryny i 1 pomarańczy)
Krem:
180 g cukru pudru
150 g bardzo miękkiego masła
150 g serka śniadaniowego
1 1/2 łyżki soku z cytryny
suszone kwiaty lawendy do posypania *
150 g bardzo miękkiego masła
150 g serka śniadaniowego
1 1/2 łyżki soku z cytryny
suszone kwiaty lawendy do posypania *
Miksujemy razem składniki kremu i odstawiamy w chłodne miejsce
na czas przygotowania spodu.
na czas przygotowania spodu.
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej
Ucieramy jajka z cukrem na puszystą jasną masę.
Dodajemy partiami mąkę z proszkiem, roztopione masło cieniutką strużką i sok ze skórką.
Następnie ciągle miksując dodajemy szczyptę soli i jogurt.
Dodajemy partiami mąkę z proszkiem, roztopione masło cieniutką strużką i sok ze skórką.
Następnie ciągle miksując dodajemy szczyptę soli i jogurt.
Wylewamy masę do natłuszczonej formy (użyłam 20 cm okrągłej) i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piecyka na fukcji góra-dół. Pieczemy 45 minut.
Studzimy w formie, wyjmujemy. Nakładamy krem.
Studzimy w formie, wyjmujemy. Nakładamy krem.
* Przy używaniu lawendy należy pamiętać o tym, by stosować ją z umiarem, ponieważ w zbyt dużej ilości danie będzie smakowało jak perfumy.
Lawenda znana jest przede wszystkim jako środek uspokajający, likwidujący napięcie nerwowe oraz ułatwiający zasypianie. Ponadto łagodzi rozmaite dolegliwości związane ze stresem, w tym napięciowe bóle głowy, migreny, zaburzenia trawienia.
Napar z lawendy można stosować równie jako dodatek do kąpieli bądź tez tonik oczyszczający cerę lub przy stanach zapalnych skóry lub do inhalacji przy przeziębieniu.
Twoja tarta wygląda jak puch. Piękna i delikatna. Bardzo chętnie poczęstowałabym się takim kawałkiem :)
OdpowiedzUsuńtakie rzeczy wystawiasz a my mamy post... :)
OdpowiedzUsuńAleż boskość :-)
OdpowiedzUsuńAleż zjawiskowa piękność :)
OdpowiedzUsuńTo musi być przepyszne! Wygląda tak delikatnie!
OdpowiedzUsuńależ to wygląda!!
OdpowiedzUsuńmniam jaka pycha:) paluszki lizać:D
OdpowiedzUsuńi ja już wiem, że pewnie zostałabym jej wielki fanem!!! :D
OdpowiedzUsuńO mamo.. tyle dobroci <3 <3