23 kwietnia 2014

Śledzie z pieczarkami

Ostatnio było słodko, to teraz zapraszam na coś konkretnego.
Śledzie nigdy mi się nie znudzą, mogę jeść i jeść. Te są pyszne o delikatnym smaku, pieczarki nie dominują ale świetnie podkreślają smak.
Cebulka, odrobina gałki i pomidory czynią cuda, polecam.








6 płatów śledziowych
300 g pieczarek
2 średnie cebule
3 łyżki passaty pomidorowej
1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
sól,
2 listki laurowe
pieprzu sporo świeżo mielonego
łyżeczka cukru
3 łyżki oleju do smażenia







Moczymy śledzie conajmniej przez 2 godziny. 
Płuczemy, odsączamy, kroimy w paseczki.
Pieczarki kroimy w talarki, cebulę w paseczki lub piórka i smażymy  na oleju do zrumienienia.
Doprawiamy solą, pieprzem, gałką i przecierem pomidorowym oraz dodajemy pozostałe przyprawy. Dusimy chwilę pod przykryciem.
Wszystko potrwa parę minut. Dobrze jeśli cebula się mocno nie zrumieni i zachowa chrupkość.
Studzimy wszystko, łączymy z pokrojonymi śledziami, układamy w słoju i na 24 h do lodówki. Jeśli postoją dzień dłużej będą jeszcze lepsze.

źródło przepisu






Pieczarkowy Tydzień 2014

15 komentarzy:

  1. Ja też mogę śledzie zawsze i wszędzie :) takich jeszcze nie próbowałam ale już czuje ich smak :) niebo w gębie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale ciekawe połączenie, takiego jeszcze nie smakowałam, ja aż tak za śledziami nie przepadam, ale zdarzają się dni, kiedy mam na nie wielką ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak dla mnie rewelacja, uwielbiam i śledzie i pieczarki, więc potrawa niczym dla mnie robiona ;) Witam Cię ponownie w mojej akcji :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie przepis dedykuję Tobie ;-) musisz zrobić :)

      Usuń
  4. szczerze przyznam, że tak podanych śledzi jeszcze nie widziałam..
    Intrygujące! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Śledzi, szczególnie tak dobrze przyrządzonych, nigdy nie odmówię :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Z pieczarkami? Czemu nie. Bardzo chętnie takie zrobię, bo uwielbiam śledzie. Narobiłaś mi smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pieczarki lubię, śledzie także, czemu więc nie połączyć tych smaków ?? Wypróbuję na pewno :) Pozdrawiam Zuziu :)

    OdpowiedzUsuń
  8. śledzie, jak dla mnie zawsze i wszędzie:) uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Śledzie uwielbiam pod każdą postacią :)

    OdpowiedzUsuń
  10. śledzik dobry i przed świętami i po świętach:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Muszę kiedyś wypróbować! Świetne zestawienie!

    OdpowiedzUsuń
  12. Ależ smacznie wyglądają! Bardzo lubię śledzika :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jeszcze takich nie robiłam ale na pewno wypróbuje super przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  14. właśnie robię , dziękuję za ciekawą propozycję

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...