31 marca 2014

Bigos włoski



Dlaczego włoski? bo kapusta włoska, bo pomidory, bo prosty i pełen smaku czyli na sposób włoski.
To przepis mój własny, improwizowany. Zapisany ku pamięci, wylądował na blogu :)
Bardzo prosty i szybki w wykonaniu, doskonały sam lub jako dodatek.



1 średnia główka kapusty włoskiej
kilka suszonych pomidorów posiekanych ( tym razem dałam  chipsy pomidorowe BIO )
pętko kiełbasy myśliwskiej
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
olej do smażenia
1 łyżeczka kminku
listek laurowy
sól, pieprz
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka mąki



Do przygotowania potrawy użyłam średniej wielkości garnka (3l).

Kapustę myjemy, zdejmujemy zewnętrzne liście, wycinamy twarde części, siekamy w paseczki.
Cebulę i kiełbasę  kroimy w kosteczkę i szklimy na 2 łyżkach oleju w garnku, dodając też pod koniec posiekany w duże kawałki czosnek. Dorzucamy kapustę, krótko smażymy 1 minutę i zalewamy wodą lub bulionem (ok. 1 szklanki). Dodajemy pozostałe przyprawy (oprócz koncentratu) i dusimy pod przykryciem do miękkości kapusty. Pod koniec dodajemy koncentrat, obsypujemy mąką sos (przez siteczko aby nie było grudek), mieszamy, chwilkę gotujemy. Możemy zwiększyć ilość płynu, zależy czy chcemy uzyskać więcej sosu.

16 komentarzy:

  1. Ależ smakowicie wygląda taki bigos, mniam:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis, wypróbuję z młodą kapustą, jak tylko się pojawi! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Otóż to, przypomina smakowitą młodą kapustkę:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Najlepsza jest własna fantazja. Wtedy powstają świetne przepisy. Doskonały jest ten Twój bigos:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj dawno nie jadłam, chyba trzeba to zmienić:)

    OdpowiedzUsuń
  6. ja też już dawno nie robiłam bigosu:))

    OdpowiedzUsuń
  7. Wpadam dziś na obiad do Ciebie :) Miaaammm!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. rewelacja! też bym się przyłączyła do tej wizyty obiadowej:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dzięki dziewczyny, zapraszam wszystkich głodnych na bigosik ;-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Gotuję podobny bigosik- wole kapustę włoską, ma zupełnie inny smak:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Kapusta włoska jest dużo lepsza w smaku niż zwyczajna. Jest też o wiele delikatniejsza. Zuzia taki bigosik to nawet na kolację można zjeśc. :)

    OdpowiedzUsuń
  12. jaj! Dobre to, zjadłabym <3
    dobrze to wymyśliłaś!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...