11 grudnia 2013

Keksowe ciasteczka egzotyczne, czyli keks inaczej


Jeśli taj jak mnie znudziła Wam się "keksowa" forma keksa, polecam mój sposób.
Upiekłam keks tradycyjny, jednak w 2 kwadratowych foremkach, dość płaski, na tyle, aby wygodnie było wycinać dowolny kształt.
A dlaczego egzotyczne? spójrzcie na bakalie - kandyzowane: pomelo, aloes, imbir..
Do tego waniliowa kremowa polewa.




inspiracja (z małą modyfikacją)

500g mąki + 1 łyżka
250g masła 
200g cukru
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli
ziarenka z połowy wanilii
1/4 szklanki mleka
50 rumu (dałam koniak)
350 g bakalii:
kandyzowany imbir
kandyzowany aloes
rodzynki
wędzone śliwki


Polewa/lukier: 
180 g cukru pudru
4-5 łyżek śmietanki kremówki
1/2 laski wanilii

Cukier ucieramy ze śmietanką stopniowo, dodajemy wanilię.


Bakalie drobno kroimy i obsypujemy łyżką mąki.
Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą, solą.
Masło ucieramy z cukrem i wanilią na kremową masę (około 4-5 minut).
Do utartego masła dodajemy po jednym jajku ciągle miksując, po każdym dodaniu należy dobrze wymieszać.

Do puszystej masy dodajemy 1/3 mąki i krótko mieszamy.
Wlewamy mleko, krótko mieszamy. Wsypujemy ponownie 1/3 mąki.
Wlewamy alkohol, mieszamy i wsypujemy pozostałą mąkę.

Ciasto wyłożyłam do 2 blaszek o boku 22 cm wyłożonych papierem.
Masę podzieliłam na 2 części, równo rozprowadziłam po całej powierzchni, zależało mi aby nie wyrosła górka dlatego zwilżoną łyżką wyrównałam powierzchnię ciasta.

Pieczemy 25-30 minut w 170 stopniach. Sprawdzamy patyczkiem.
Upieczone ciasto studzimy i owijamy pergainem i odstawiamy najlepiej na 2 dni, ostatecznie może być 1 dzień, aby zmiękło.
Wycinamy kształty ciasteczek, lukrujemy i ozdabiamy bakaliami.








Wigilia 2013Świąteczne prezenty

 

15 komentarzy:

  1. świetne takie keksowe kosteczki! a gwiazdki urzekają szczególnie <3

    OdpowiedzUsuń
  2. I zapachniało świętami, Zuzia jakie piękne kształtne keksiki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie dość że na pewno smaczne to jeszcze ślicznie się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo fajny pomysł! wyglądają świetnie na stole:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nowa twarz keksu, bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale fajnie pobawiłaś się w dekorowanie i wyszło to na dobre keksikom puszystym a i oko cieszy. Pozdrawiam, Krys

    OdpowiedzUsuń
  7. te gwiazdki muszą być obłędne *.*
    zapraszam na nowy post! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo fajny lukier, muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  9. Niebanalny sposób na keks, gwiazdki wyglądają ślicznie:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Śliczne keksiki :) Nie widziałam jeszcze takich egzotycznych owoców kandyzowanych, gzie kupiłaś?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te akurat dostałam do przetestowania, podaję link w przepisie.
      Polecam bo miały doskonały smak i świeżość.

      Usuń
  11. ładnie wyszły, na jeden pyszny kęs!

    OdpowiedzUsuń
  12. Nietypowy sposób na podanie keksu :)Rewelacja Zuziu :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciekawe te Twoje ciasteczka i jak się domyślam bardzo pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...