30 listopada 2013

Owsiano-kokosowe kwadraty




Zdrowe ciasteczko/batoniki o bardzo intensywnym aromacie kokosowym, dzięki kilku wspaniałym dodatkom. Jeśli jeszcze nie używaliście mąki kokosowej to musicie spróbować, pachnie obłędnie w trakcie pieczenia! Ciasteczka są zdrowe, żałuję że jest tu jajko (byłoby wegańsko), ale bałam się że bez niego się rozpadną, a weganie już tam jakiś zamiennik wymyślą ;-)
Nie trzeba też dużo cukru, bo banany i rodzynki też słodkie są.
Większość owsianych batoników jakie robiłam nie zachwyciła mnie jak te.
To chyba ten zapach i smak kokosa.
Ostrzegam, są niebezpieczne - można jeść i jeść i jeść..





1/2 szklanki mąki pszennej graham lub orkiszowej
1/2 szklanki mąki kokosowej
1/2 szklanki wiórków kokosowych
2 szklanki płatków owsianych (dałam błyskawiczne, bo masa jest dość sucha i górskie mogłyby się kruszyć bo nie zdążą nasiąknąć płynami których jest mało, ale może się mylę)
3 łyżki masła kokosowego
1 jajko
1 łyżka miodu (lub np. syrop z agawy)
szczypta soli
1/3 szklanki rodzynek (moje były duże i lekko je posiekałam)
1/2 startego jabłka
1 mały dojrzały banan



Łączymy sypkie składniki: mąki, sól, płatki, wiórki kokosowe, cukier kokosowy, rodzynki.
W drugim naczyniu miksujemy masło, jajko, zmiażdżonego banana, dodajemy miód i starte jabłko.
Łączymy zawartość obu naczyń, masa będzie lekko lepka.
Formę kwadratową lub prostokąrną (moja była 24x28 cm) smarujemy masłem i wykładamy papierem.
Układamy owsianą masę i wyrównujemy lekko dociskając.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut, brzego mają się lekko zezłocić.
Studzimy w formie, kroimy kształt jaki nam odpowiada.




Zdrowe słodkości







18 komentarzy:

  1. Takie mocno kokosowe batoniki muszą być wspaniałe! : )
    Bardzo ciekawy przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. czytam - owsiano-kokosowe i nawet nie muszę ich widzieć by wiedzieć, że są smaczne i zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowicie wyglądają. Chętnie skradłabym jeden kawałek do kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham kokos, więc by mi smakowały :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Owies zdrowy, kokos smaczny. Zrobiłaś fantastyczne połączenie i wyszła z tego mega pyszność. Szkoda, że nie było degustacji :) Byłabym chętna :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Zuzia...a fe aleś naśmieciła, niedobra dziewczyna:D
    Kokos, miód, orkisz...samo zdrowie. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pycha, takie domowe, zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię takie zdrowe, domowe przekąski:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak zawsze....zdrowo i pysznie u Ciebie Zuzanno :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zdrowie ponad wszystko, ale odrobina przyjemności z jedzenia zdrowych rzeczy też się należy. Twoje kwadraty idealnie pasują

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dżem, jedzenie przede wszystkim ma być przyjemnością ;-)

      Usuń
  11. Ciasteczka zaiste mogą być bardzo niebezpieczne, bo najpewniej pochłonęłabym je wszystkie, jedno po drugim ;-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Fajne na przekąskę na drugie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...