21 września 2013

Tarta serowa z malinami na cytrynowym spodzie


Cytrynowy aromatyczny spód, słodka kremowa masa serowa i kwaskowe maliny.
Czy może być coś lepszego?




przepis własny

kruche ciasto na spód:
200 g mąki
100 g zimnego masła
80 g cukru pudru
1 żółtko
1-2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżka soku z cytryny
skórka otarta z 1 cytryny

Mąkę przesiewamy, wsypujemy cukier, dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę i siekamy nożem łącząc składniki. Robimy rękoma kruszonkę (starając się nie ogrzewać ciasta i robić wszystko krótko), na koniec dodajemy żółtko i tyle śmietany aby ciasto się łatwo dało zagnieść. Dodajemy sok i skórkę cytrynową. 
Ciasto powinno być miękkie i elastyczne, nie twarde.
Lekko spłaszczamy, zawijamy w folię i chłodzimy ok. godziny w lodówce.





nadzienie:

400 g kremowego serka (homogenizowany)
łyżeczka mielonej wanilii
50 ml mleczka kokosowego
2 jajka
1/3 szklanki cukru pudru
50 g miękkiego masła
łyżka skrobi ziemniaczanej
1/2 łyżeczki skórki cytrynowej Royal
200 g malin




Ciasto wałkujemy na grubość 3 mm, wykładamy w formie, nakłuwamy widelcem i pieczemy z obciążeniem ok. 10 minut, bez obciążenia też 10 minut.
Studzimy.
Przygotowujemy masę serową: ucieramy masło z cukrem i wanilią, dodajemy mleczko kokosowe i dalej miksujemy, dodajemy ser i skórkę cytrynową, miksujemy, na koniec jajka i skrobię i krótko miksujemy.
Na ostudzonym spodzie układamy oprószone mąką maliny (połowę) zalewamy masą aż po brzeg tarty, układamy na wierzchu pozostałe maliny i pieczemy w 170 stopniach aż masa się zetnie - ok. 35-40 minut.
Studzimy w piecyku, chłodzimy w lodówce minimum parę godzin.
Podajemy z bitą śmietaną lub oprószoną cukrem pudrem lub z sosem malinowym.





wersja ze śliwką i kakaową kruszonką równie smaczna:





19 komentarzy:

  1. Pięknie się prezentuje i na pewno pysznie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Maliny + cytryna = musiało być kwaskowo! Ale na pewno smacznie;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kwaskowa tak, ale nie kwaśna, masa serowa przyjemnie łagodziła smaki:)

      Usuń
  3. zaśliniłam się;) jak dla mnie boska!

    OdpowiedzUsuń
  4. No nieźle mi w brzuchu zaburczało!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda super! Poproszę całą blachę:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciężka sprawa, niewiele zostało na tej blasze :)

      Usuń
    2. TO to co zostało na spółkę ze mną! :D

      Usuń
  6. Następny przepis do wypróbowania - dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. O rany ale fantastyczna tarta, daj kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Fantastyczna! Maliny lubią się z cytryną, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Smakowita,wcale się nie dziwię,że się szybko rozeszła.Pozdrawiam Christopher

    OdpowiedzUsuń
  10. Maliny, cytryny... niom, niom...

    OdpowiedzUsuń
  11. ser i maliny, pysznie, u mnie jeszcze ostatnie sztuki na krzakach zrywam, a tu zaraz październik będzie

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...