24 września 2013

Otrębowo-herbaciany chlebek śniadaniowy


Miało być coś z herbatą w składzie i padło na ten bardzo ciekawy chlebek.
Lekko słodki z wyraźną nutą herbacianą i korzenną, zawiera mnóstwo bakalii, bez tłuszczu i jajek! Idealny do porannej jesiennej herbatki. 
Smaczny z masłem lub konfiturą, podpieczony w tosterze. 
Przypomina w smaku trochę piernik.
Po upieczeniu studzimy i zawijamy w papier, dopiero następnego dnia jest najlepszy i lepiej się kroi, oczywiście przekonałam się o tym odkrawając kawałek zaraz po upieczeniu:)
Przepis pochodzi z książki "Cakes & bakes", znaleziony tutaj.




100g otrąb
120 g cukru muscovado
130g różnych suszonych owoców
(dałam rodzynki i owoce goji)
180ml mocnej zaparzonej herbaty (u mnie ceylon Richmont)
30 g orzechów (ja nie dałam)
100g mąki pszennej razowej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 ½ łyżeczki przyprawy do szarlotki
(w składzie goździki, imbir, kardamon)

forma do keksu do 24 cm 


Otręby, cukier i bakalie mieszamy w misce i zalewamy ciepłym naparem herbaty.
Odstawiamy na pół godziny.
Po tym czasie dodajemy mąkę z proszkiem i pozostałe składniki.
Wylewamy masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia 



i pieczemy ok. 45 minut w 180 stopniach do zrumienienia na wierzchu i do suchego patyczka.
Studzimy w formie, zawijamy papierem po całkowitym wystygnięciu 
i odstawiamy do następnego dnia.








14 komentarzy:

  1. podoba mi się ten chlebek! tak bardzo, że na pewno upiekę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, jest łatwy do zrobienia, polecam :)

      Usuń
  2. Pyszny pomysł na miłe rozpoczęcie dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. taakii chleb, pachnący domem jest najlepszy:) Zapraszam cię na szczyptę soli:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo apetycznie wgląda! :) Ciekawią mnie też wyniki konkursu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chlebek wygląda lepiej niż niejedno ciasto. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda cudnie :)... poproszę o kawałeczek. Zjadłabym z kawunią :)

    OdpowiedzUsuń
  7. cudowny wypiek:) wyślij mi choć jedną kromeczkę:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Na domowy chlebek zawsze znajdzie się miejsce w brzuszku ;D

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudowny ten chlebek, przepis zapisuję!

    OdpowiedzUsuń
  10. Upiekłam go z małymi modyfikacjami - dałam płatki owsiane zamiast otrębów, dałam więcej naparu (bo płatki więcej chłoną) i użyłam cukru trzcinowego. Wyszedł przepyszny, choć nieco za słodki. Już wiem, że będzie u mnie gościł częściej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wersja z płatkami też brzmi nieźle! cieszę się że przypadł Ci do smaku:)

      Usuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...