Kremowy sos z ricottą, z nutką cytryny.
Por dla podkręcenia smaku.
Pikantne kropeczki ożywiają całość.
Wszystko powstało z czystej improwizacji
i tęsknoty za słońcem, może stąd te ogniste promyki ;).
SPÓD:
250 g mąki ( częściowo razowa)
125 g zimnego masła
50 ml zimnej wody
1 jajko
sól
FARSZ:
300 ml mleka
2 jajka
2 łyżki masla
2 łyżki mąki
100 g ricotty + 3 łyżki startego drobno zółtego sera
skórka z cytryny ( 1 łyżeczka)
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
12 cm kawałek pora
150 g paluszków surimi
chili posiekane drobno (mała łyżeczka)
skórka otarta z cytryny
Przygotowujemy ciasto na spód ( wg tego przepisu).
Por kroimy w krążki i ukłdamy na patelni z rozgrzanym masłem, posypujemy solą i odrobiną cukru i zostawiamy na małym ogniu. Nie mieszamy. Por nie może się spalić tlko lekko zezłocić. Studzimy.
Sos: rozpuszczamy masło, dodaemy mąkę, rozprowadzamy trzepaczką, powoli dolewamy mleko, dodajemy przyprawy. Podgrzewamy cały czas meszając.
Kiedy zacznie getsnieć zdejmujemy z ognia i dodajemy jajka, szybko energicznie mieszamy. Znów stawiamy na ogień i mieszam aż zgęstnieje.
Zestawiamy z ognia, dodajemy oba sery i skórkę z cytryny.
Wylewamy na podpieczony spód, układamy por i paluszki, posypujemy chili i dodatkowo skórką cytrynową. Zapiekamy około 30 minut w 180 stopniach. Chwilę studzimy i kroimy.
Cóż za piękne słońce wyczarowałaś, niesamowite połączenia smakowe :-)
OdpowiedzUsuńMusiało bardzo ciekawie smakować, podoba mi się ogromnie :)
OdpowiedzUsuńMusi być fantastyczna w smaku, ale też wygląda naprawdę fajnie :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis, pewnie smakuje rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńOj narobiłaś smaka
OdpowiedzUsuńarcyciekawe to połączenie smaków Zufik, arcyciekawe:-) Pozdrawiam ciepło i życzę Wesołego jajeczka :-D
OdpowiedzUsuńDziękuję i nawzajem:)
UsuńBardzo oryginalny przepis :) Super!
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńWow, jaka kombinacja zmyślna! :)
OdpowiedzUsuńwygląda cudnie, tak wiosennie :D
OdpowiedzUsuń