28 marca 2013

Tarta z ricottą, surimi i karmelizowanym porem


Kremowy sos z ricottą, z nutką cytryny.
Por dla podkręcenia smaku.
Pikantne kropeczki ożywiają całość.
Wszystko powstało z czystej improwizacji 
i tęsknoty za słońcem, może stąd te ogniste promyki ;).





SPÓD:
250 g mąki ( częściowo razowa)
125 g zimnego masła
50 ml zimnej wody
1 jajko
sól 

FARSZ: 
300 ml mleka
2 jajka
2 łyżki masla
2 łyżki mąki
100 g ricotty + 3 łyżki startego drobno zółtego sera
skórka z cytryny ( 1 łyżeczka)
sól, pieprz
gałka muszkatołowa

12 cm kawałek pora
150 g paluszków surimi
chili posiekane drobno (mała łyżeczka)
skórka otarta z cytryny




Przygotowujemy ciasto na spód ( wg tego przepisu).
Por kroimy w krążki i ukłdamy na patelni z rozgrzanym masłem, posypujemy solą i odrobiną cukru i zostawiamy na małym ogniu. Nie mieszamy. Por nie może się spalić tlko lekko zezłocić. Studzimy.


Sos: rozpuszczamy masło, dodaemy mąkę, rozprowadzamy trzepaczką, powoli dolewamy mleko, dodajemy przyprawy. Podgrzewamy cały czas meszając.

Kiedy zacznie getsnieć zdejmujemy z ognia i dodajemy jajka, szybko energicznie mieszamy. Znów stawiamy na ogień i mieszam aż zgęstnieje.
Zestawiamy z ognia, dodajemy oba sery i skórkę z cytryny.
Wylewamy na podpieczony spód, układamy por i paluszki, posypujemy chili i dodatkowo skórką cytrynową. Zapiekamy około 30 minut w 180 stopniach. Chwilę studzimy i kroimy.









 Wielkanocne Smaki III 

11 komentarzy:

  1. Cóż za piękne słońce wyczarowałaś, niesamowite połączenia smakowe :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Musiało bardzo ciekawie smakować, podoba mi się ogromnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Musi być fantastyczna w smaku, ale też wygląda naprawdę fajnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawy przepis, pewnie smakuje rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. arcyciekawe to połączenie smaków Zufik, arcyciekawe:-) Pozdrawiam ciepło i życzę Wesołego jajeczka :-D

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo oryginalny przepis :) Super!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wow, jaka kombinacja zmyślna! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda cudnie, tak wiosennie :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...