Ekspresowe. Mięciutkie, wilgotne.
Ze składników które są pod ręką.
Bosko pachnie kiedy się pieką. Sami sprawdźcie:)
1 banan
1 jajko
1/2 szklanki oleju
125 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2-3 łyżki jogurtu
1/4 szklanka wody
szczypta soli
3/4 szklanki cukru
skórka otarta z pomarańczy
dodatkowo domowy karmel* jako nadzienie i polewa
*KARMEL: 1.5 szklanki cukru, 1 1/4 szklanki kremówki 30%, 5-6 łyżek wody
Najpierw cukier z wodą podgrzewamy na wolnym ogniu, kiedy się stopi i zrobi się złoty,
ostrożnie wlewamy kremówkę i mieszamy. Chwilę gotujemy.
Można przechowywać do tygodnia w lodówce.
Widelcem miażdżymy banana, dodajemy jajko, jogurt, olej, wodę, cukier, skórkę.
W osobnej misce łączymy mąkę z proszkiem.
Łączymy zawartość obu naczyń za pomocą widelca, wypełniamy papilotki po łyżce masy, na to kleks karmelu i wypełniamy do 3/4. Pieczemy 15-20 minut w 190 stopniach.
Świetny pomysł z dodatkiem karmelu..dziękuję za udział w akcji..
OdpowiedzUsuńNo proszę, taki idealny przepis, a ja jak zwykle nie mam w domu bananów i muszę czekać cierpliwie ;-)
OdpowiedzUsuńpysznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńale pyszności u Ciebie:) pozdrawiam Magda
OdpowiedzUsuńNo to przyturlałam się na zaproszenie na muffiny. :) Ostatnio mam apetyt na nie. Wczoraj u mnie znowu były. Możemy wymiankę muffinkową zrobić, z chęcią kilka swoich oddam za kilka Twoich. :)))
OdpowiedzUsuńO dobry pomysł:)
UsuńHmmm do tego nadziane mniam
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis, właśnie poszukiwałam takiego:)
OdpowiedzUsuńproszę bardzo, napisz czy smakowały;)
Usuńdla mnie poezja smaku!!!! porywam do kawy;)
OdpowiedzUsuńCzęstuj się:)
UsuńŚwietne są te babeczki. ; )
OdpowiedzUsuńMmm, pyszności... Uwielbiam ciasta bananowe :)
OdpowiedzUsuńtakie proste, a takie pyszne :) mniam
OdpowiedzUsuńmuffinki to zło :P za dużo ich mogę zjeść na raz :P
OdpowiedzUsuńMuffinki bardzo w moim guście! Uwielbiam bananowe wypieki :)
OdpowiedzUsuńZuziu extra te muffinki. Więcej takich pomysłów. Wyglądają tak obłędnie, że kusi, żeby je zrobić :)
OdpowiedzUsuń