22 lutego 2013

Proste ciasto jogurtowe z cytrynową nutą


Bardzo proste w wykonaniu, a pięknie pachnie i smakuje.
Piecze się na apetyczny złoty kolor. Wewnątrz maślane i wilgotne.
Świetne na śniadanie do kakao, kawy. Można posmarować ulubioną konfiturą.
Można je po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Ja jednak wolę je w tej najprostszej formie.

W oryginale było z kawałkami czekolady, ja dodałam soku z cytryny i skórki aby podkręcić nieco jego neutralny smak.





1 szklanka jogurtu naturalnego
1 jajko
3/4 szklanki cukru
1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego ( dałam cukru z wanilią)
1/2 szklanki oleju
2 szklanki mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody ( ja nie dałam bo ciasto ciemnieje, dałam 2 łyżeczki proszku)
sok z połowy cytryny + skórka
dodatkowo:
cukier puder do posypania ( ja zrezygnowałam)






1. Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia.

2. Do drugiej miski wsypać cukier, dodać jajko, jogurt, olej, cukier waniliowy i wymieszać mikserem na najniższych obrotach przez 30 sekund.

3. Do mokrych składników dodać mąkę i krótko, ale dokładnie wymieszać łyżką. sok i skórkę z cytryny, wymieszać.

4. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Ciasto posypałam łyżką cukru kryształu. Piekłam w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 50-60 minut. 

Ciasto przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem.











Cytrynowe wypieki



18 komentarzy:

  1. pysznie! takie puszyste i kuszące cytrynowym aromatem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. moje ulubione ciacho:d bardzo lubię ciasta jogurtowe:)

    OdpowiedzUsuń
  3. hmm poplułam się na widok tego ciasta:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Że maslane i wilgotne, pyszne i aromatyczne - kusisz niesamowicie:-). Dla mnie to idealna propozycja śniadaniowa!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bardzo puszyście, korci mnie żeby wypróbować, ale bez cytryny, bo jak zwykle nie mam ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie musi być cytryna, w oryginale były cząstki czekolady. Można dać rodzynki lub inne bakalie.
      Ale samo też dobre. Takie typowo śniadaniowe.

      Usuń
  6. wygląda pysznie :) lubię takie ciacha :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Wypróbowałam ten przepis i wyszło pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. spróbuję a myślisz, że można pofarbować to ciasto barwnikami spożywczymi? chciałabym różowe...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mam doświadczenia z barwnikami i raczej ich unikam (tych sztucznych), ale skoro taka Twoja wola to śmiało:)
      Może być ciekawy efekt:)

      Usuń
    2. Daj znać jak wyszło!

      Usuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...