07 lutego 2013

Piaskowe ciasteczka bezglutenowe z różą




Bardzo kruche, aromatyczne, maślane w smaku.
Marmolada z róży bardzo tu pasuje, ciasteczka nabierają bliskowschodniej nutki.
Zamieniłam mąkę pszenną na kukurydzianą i ryżową.
Odrobinę się obawiałam że się rozsypią, ale nic takiego się nie stało.
Zyskały delikatny niepowtarzalny smak i kruchość. Bardzo polecam.






Przepis pochodzi z 2004 roku, z dodatku do Tiny :) bynajmniej nie reklamuję tu gazety:)

100 g masła
80 g cukru pudru
szczypta soli
100 g mąki kukurydzianej
50 g mąki ryżowej
1 łyżka cukru z wanilią lub 1/4 laski wanilii
1 łyżeczka proszku do pieczenia
marmolada różana (u mnie smaczny gotowiec Łowicza)

1 żółtko
2 łyżki śmietany kremówki


Masło stopić, ochłodzić. Do masła dodać cukier, sól, wanilię.
Wszystko utrzeć na puszystą, kremową masę ( to trwa chwilę, początkowo masa jest płynna). Wymieszać z mąką i proszkiem. Wyrobić gładkie, jednolite ciasto.
Formować kule wielkości orzecha włoskiego i układać na papierze do pieczenia.
Lekko spłaszczamy kule robiąc wgłębienie na środku. Nakładamy po pół łyżeczki marmolady. Żółtko roztrzepać ze śmietanką i smarować ciasteczka.
Piec 10-15 minut w 175 stopniach na delikatny złoty kolor.
Gotowe ciasteczka przestudzić na blasze, dopiero zdjąć.
Najlepiej smakują pierwszego dnia po upieczeniu.










Ciastka na jeden kęs - NAGRODA

9 komentarzy:

  1. Ciekawa jestem smaku tych ciasteczek, bo wygladają pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie smakują jak typowe kruche, są maślane i bardzo delikatne.

      Usuń
  2. Mniam, myślę, że z mąką kukurydzianą i ryżową są szczególnie kruche :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mylisz się Veggie, są bardzo delikatne:)

      Usuń
  3. boskie ciasteczka:) u nas nazywane pawim oczkiem:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny zamiennik do pączków z nadzienie różanym. Dzięki za ten przepis, chętnie go wykorzystam na spotkanie z moją bezglutenowa koleżanką. Miłego weekendu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno Wam zasmakują.
      Miłego weekendu:)

      Usuń
  5. Myślę,ze super przepis będę piekła dla mojego bezglutenowego męża:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...