10 czerwca 2021

Makaron ze szparagami i świeżym tymiankiem

Z cyklu szybkich obiadów warzywnych pt. "zero waste", dziś w roli głównej szparagi. Lubię kiedy są cieniutkie i młode, są wtedy szybkie w obsłudze 😊 A tak gotowanie ich w wysokim garnku już nieco komplikuje sytuację i nie jest to szybki obiad. Polecam użyć świeży tymianek, użyłam wersji cytrynowej, jeśli macie klasyczną wersję na parapecie, dodajcie też do dania odrobiny skórki startej z cytryny - niesamowicie podkręci smak. Do dania dorzuciłam warzywa które były pod ręką, możecie tworzyć własne kombinacje.




250 g młodych szparagów

300 g pieczarek

300-400 g makaronu typu świderki

pół cebuli

2 ząbki czosnku

2 łyżki sosu sojowego

3 łyżki mascarpone (można zastąpić śmietanką roślinną w wersji wegańskiej)

garść marchewki mini (użyłam mrożonej)

100 g startego żółtego sera (w wersji wegańskiej wędzone tofu pokrojone w kostkę 50-100 g)

sól i pieprz, gałka muszkatołowa starta

masło klarowane do smażenia + odrobina oleju 

świeży tymianek cytrynowy (dodajemy go na sam koniec)







Potrzebujemy sporej patelni, najpierw przygotowujemy warzywa a potem dodajemy do nich ugotowany makaron.

Najpierw obieramy szparagi - główki szparagów odcinamy, a łodygi kroimy na grubsze kawałki 3 cm. Te grubsze kawałki możemy dla pewności chwilę zblanszować we wrzątku, a końcówki z główkami można wrzucać bezpośrednio na patelnię.

Wstawiamy osoloną wodę na makaron. W tym czasie kroimy cebulę w kostkę, czosnek w plasterki, pieczarki w cząstki wrzucamy na rozgrzany tłuszcz na patelni, po paru minutach dokładamy marchewkę i główki szparagów. Smażymy chwilę, podlewamy wodą z gotującego makaronu (1/4 szklanki) i chwilę dusimy, sprawdzamy czy szparagi są al dente. Doprawiamy wszystko solą, pieprzem, gałką i sosem sojowym, na koniec dodajemy mascarpone i mieszamy delikatnie aż się rozpuści. Teraz do sosu przekładamy ugotowany makaron prosto z wody. Łączymy składniki, posypujemy startym serem i listkami tymianku i zajadamy.



9 komentarzy:

  1. The thin young asparagus look really tender and fresh!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kolejne pomysłowe danie z gatunku porządkowych 😉 A młode szparagi w każdej potrawie zrobią robotę 😃

    OdpowiedzUsuń
  3. Na pewno będzie smaczne dla wegetarian :)

    PS czekam na zgłoszenie w konkursie.. e-mail :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A czym zastąpić mascarpone i ser żółty w wersji wegańskiej? Dopisz :)

      Usuń
  4. Woow super nutritious pasta! Looks great and delicious.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pycha :) Uwielbiam połączenie szparagów z makaronem :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)