Tarta rodem z Francji, na spodzie drożdżowym z prostymi składnikami, podbiła nasze serca.
Połączenie boczku, cebuli i kwaśnej śmietany to jest to. Piotr Kucharski kusił z ekranu kolejny raz swoimi przepisami, postanowiłam upiec to cudo i przekonać się na własne oczy (raczej podniebienie). Wniosłam kilka swoich drobnych zmian technicznych do przepisu.
Polecam spróbujcie
Tarta z boczkiem i cebulą na kwaśnej śmietanie |
Składniki:
- Ciasto:
- 10 g drożdży (użyłam sypkich)
- 300 ml wody
- 450 g mąki pszennej typ 750 (miałam 650)
- 0,5 łyżeczki soli (raczej płaska łyżeczka będzie ok)
- 1/4 łyżeczki czarnuszki (dodałam od siebie)
Nadzienie:
- 3 duże cebule
- 2 łyżki masła lub oleju do smażenia
- 200 g kwaśnej, gęstej śmietany (12 lub 18%)
- 100 g kanapkowego serka śmietankowego
- 150 g wędzonego boczku
Ciasto.
Do dużej miski przesiewamy mąkę z solą i czarnuszką.
W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże i dodajemy do mąki. Mieszamy aż powstanie jednolita masa. Krótko wyrabiamy, ciasto będzie delikatne, elastyczne.
Przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 h.
Przygotowujemy farsz.
Cebulę kroimy w piórka, boczek w kostkę, obsmażamy krótko na maśle, odstawiamy.
Śmietanę mieszamy w naczyniu razem z serkiem.
Nastawiamy piekarnik na 250 stopni.
Ciasto po wyrośnięciu odpowietrzamy (czyli go lekko zagniatamy), dłonie zwilżamy w oliwie, dzielimy ciasto na 8 części, odrywamy każdą kulkę i rozciągamy w rękach formując podłużny "placek", układamy na blasze wyłożone papierem obsypanym mąką. Rozprowadzamy, spłaszczamy rękoma każdy placek. Smarujemy śmietaną, układamy cebulę i cząstki boczku. Pieczemy w mocno nagrzanym piekarniku ok. 10 minut (zaglądajcie, brzegi ciasta powinny być zrumienione). Podawać ciepłe. Mnie smakowały z kleksami śmietany która mi została z farszu.
Z pewnością trudno się powstrzymać aby nie skosztować.
OdpowiedzUsuńOj tak :)
Usuńzawsze zajmowałam się tylko średnio udanym pisaniem.
OdpowiedzUsuńale chyba zajmę się gotowaniem, po przeczytaniu Twojego bloga...
Jak miło, zarówno gotowanie jak i pisanie to dwie kreatywne dziedziny życia;-)
UsuńPychotka, tez lubię jego przepisy :)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuń