03 września 2018

Ciasto kokosowe "Rafaello"

Słynne już ciasto u mnie po raz pierwszy. Wzbogacone o kilka specjalnych dodatków zyskuje niesamowity smak zbliżony do znanych pralinek. Budyń ugotowałam z dodatkiem mąki kokosowej, dzięki temu ciasto jest jeszcze bardziej kokosowe w smaku, masa zawiera mleko w proszku, a wierzch posypałam dodatkowo prażonymi wiórkami kokosowymi i białą czekoladą. Pyszne, polecam.
No i bez pieczenia ;-)






Forma 25x30

Masa kokosowa:
700 l mleka
200 g cukru + cukier waniliowy lub ziarenka wanilii
1 czubata łyżka mąki pszennej (czyli tak 2 płaskie)
1 czubata łyżka mąki kokosowej
5 łyżek mąki ziemniaczanej
3 żółtka
200 g miękkiego masła
70 g wiórków kokosowych
100 g mleka w proszku

Wierzch śmietankowy:
300 ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka żelatyny
3 łyżki prażonych wiórków kokosowych
1/2 tabliczki białej czekolady (wiórki)

dodatkowo 2 duże paczki krakersów ( 2x 180 g)

Masa kokosowa:
Połowę mleka zagotować. Utrzeć żółtka z cukrem i cukrem waniliowym, dodać pozostałe mleko i mąki, zmiksować na gładko. Mieszankę wlać do gotującego mleka, mieszać energicznie i chwilę pogotować. Przykryć budyń folią i odstawić do ostygnięcia.
Masło utrzeć na puch, dodawać partiami zimny budyń, na koniec dodać wiórki i mleko w proszku i zmiksować.
W formie 25x35 ułożyć pierwszą warstwę krakersów, na nią 1/4 kremu, wyrównać powierzchnię i następną warstwę krakersów, i tak aż uzyskamy 4 warstwy, ostatnia warstwa to krem.

Wierzch:
Żelatynę zalewamy 2 łyżkami wody, mieszamy i odstawiamy do spęcznienia. Po 15 minutach dodajemy jeszcze łyżkę wody i podgrzewamy aż będzie płynna, nie dopuścić do zagotowania !. Przestudzić.
Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, na koniec wlewamy ostrożnie żelatynę i krótko miksujemy. Wylewamy piankę na ostatnią warstwę kremu, posypujemy obficie prażonymi wiórkami i startą białą czekoladą.
Ciasto najlepiej jest przygotować dzień wcześniej i schłodzić w lodówce.

Inspiracja przepisem z tej strony





9 komentarzy:

  1. Lubię i często robię, bo mój Mężuś uwielbia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. nigdy nie robiłam, ale prędzej czy później muszę się skusić:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kokosowe to ja zawsze i w każdej ilości :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się że utrafiłam w Twój smak ;-)byle nie marchewka, to pamiętam :)

      Usuń
  4. Pysznie wygląda. Rzadko robię ciasta bez pieczenia, nie dlatego że ich nie lubię, po prostu wydaje mi się, ze mi nie wyjdą :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tym cieście nie ma ''haczyków'', polecam spróbuj zrobić.

      Usuń
  5. Dla takich wielbicieli kokosu to ciacho byłoby wizytówką do nieba :D Już czujemy ten smak ^^

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...