04 listopada 2015

Pasta pietruszkowo-sezamowa

Kochani, dzisiaj coś na szybko, ale w kolorze wiosny, bo na dworze tak ciepło jakby kwiecień był, a nie listopad. Nie wiem jak u Was, ale u mnie słońce na całego!
Zapraszam na pyszną i pożywną pastę, która zadowoli również wegan, bo jej skład jest w 100% roślinny, do tego białko z cieciorki więc posiłek pełnowartościowy. Zjedzona na śniadanie nawet na szybko gwarantuje sytość i pełnię witamin i minerałów, polecam:)
Smak pasty - taki jak kolor - ożywczy, mocno pietruszkowy i orzechowy, odrobinę kwaskowy.







szklanka ugotwanej cieciorki ( użyłam z puszki, ale możecie namoczyć i ugotować własną)
mały pęczek pietruszki
3 łyżki pasty sezamowej tahini
2 łyżki oliwy
odrobina wody z zalewy
3-4 łyżki soku z cytryny
pieprz świerzo mielony
sól opcjonalnie


Wszystkie składniki pasty łącznie z pietruszką ( zachowałam młode łodyżki) zmiksować blenderem na gładką masę. Jeśi będzie zbyt gęsta można dodać oliwy lub wody. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą ( ja jej nie użyłam bo muszę ograniczać).
Przechowujemy w lodówce w szczelnym pojemniku do kilku dni.






22 komentarze:

  1. pysznie, zdrowo i pozytywnie zielono! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale fajny pomysl :-) chetnie wyprobuje

    Pozdrawiam serdecznie

    Anna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze Ty mnie inspirujesz i dlatego jest mi niezmiernie miło :) pozdrawiam

      Usuń
  3. Pasta wygląda bardzo zachęcająco, chętnie taką zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. Prawda? sama byłam zaskoczona :) pozdrawiam Marzenko

      Usuń
  5. wygląda obłędnie! :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaka wiosenna pasta tej jesieni :))

    OdpowiedzUsuń
  7. Kolor Twojej pasty zachęca. Chętnie zjadłabym kromkę chleba z taką pastą :)
    U mnie też jest raczej wiosennie, bo ciepło i słonecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Namawiam Cię do zrobienia w takim razie :)

      Usuń
  8. Piękny, soczysty kolor ;) bardzo zachęcająco wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. No, no, Zuziu taki piękny, wiosenny kolor i do tego niebanalny smak:) Super przepis !!! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Beata! pozdrawiam również

      Usuń
  10. Kolor cudny, smak pewnie równie fantastyczny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podobno tak, przepis już wypróbowany :)

      Usuń
  11. wiesz co, narobiłam sobie apetytu i chyba zrobię na jutrzejsze śniadanie, bylebym cieciorki nie zapomniała kupić:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Odpowiedzi
    1. Skusiłam Cię skutecznie :) cieszę się że smakowało, pozdrawiam

      Usuń
  13. Czyżby mój komentarz zniknął? No nic, wyrażam w takim razie ponownie mój zachwyt!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...