21 listopada 2015

Babka bananowa z makiem



Gorąco polecam to mięciutkie i wilgotne oraz pachnące bananami i skórką pomarańczy ciasto.
Ponieważ jest to przepis na typowe ciasto ucierane, postanowiłam je upiec w formie na babkę, doskonale się sprawdziła - wypiek wygląda bardziej odświętnie.
Dałabym też cytrusowy lukier lub polewę na wierzch, nie zdążyłam.





Składniki powinny być w temparaturze pokojowej.

245 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki soli
3 łyżki suchego maku
170 g bananów (waga w skórkach) (1 - 2 sztuki)
90 ml maślanki lub zsiadłego mleka
120 g masła
150 g cukru
2 duże jajka lub 3 małe

skórka otarta z pomarańczy

Przepis pochodzi z tego bloga.

Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem, solą, cynamonem. Dodajemy mak, mieszamy i odstawiamy.
Banany obieramy i blendujemy na pure z maślanką. Dodajemy skórkę pomarańczy.
Miękkie masło ucieramy z cukrem na jasną masę, dodajemy po jednym jajku miksując za każdym razem dokładnie. Teraz kolej na pure bananowe- dodajemy je do masy i miksujemy na niskich obrotach. Na koniec dodajemy partiami mąkę z przyprawami i miksujemy pulsacyjnie tyko do połączenia składników. Przekłądamy masę do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką.
Pieczemy w piecyku nagrzanym do 180 stopni na termoobiegu, po 20 minutach przełączamy na opcję góra dół ( inaczej ciasto popęka). Pieczmy ok 30-40 minut, do suchego patyczka.
Studzimy na kratce, można polukrować lub obsypać cukrem pudrem.


Jesienne słodkości!



14 komentarzy:

  1. Zuziu, na jutro chętnie wzięłabym kawałek do porannej kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Krys do kawki pasuje idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł na babkę :) Uwielbiam wypieki z bananami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny przepis! Zapisuję i dziękuję za podzielenie się nim 😀

    OdpowiedzUsuń
  5. Nieco zaskakujące połączenie - banany z makiem, ale przyznam szczerze, że być może dlatego intryguje mnie i ciekawi smak tej nietypowej babki. Świetny przepis - prosty, codzienny, a jednocześnie niezwykły :) Pozdrawiam
    Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście ciasto jest proste ale jednocześnie nietypowe a zarazem bardzo smaczne ( to opinia rodziny) :) Jakby je wykończyć polewą lub lukrem robi się odświętne. polecam upiec. pozdrawiam

      Usuń
  6. Robiłam kiedyś to ciasto, jest bardzo smaczne :) I tak też wygląda u Ciebie. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda przepysznie :) Faktycznie niecodzienne połączenie, ale jak widać,bardzo trafne ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. A gdyby tak zamienić zwykłą mąkę przenną na jej zamiennik w postaci mąki kokosowej. Co myślicie o takim pomyśle, aromat mógłby być ciekawy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę że trzeba by było połączyć jeszcze z jakąś inną mąką np.ryżową, bo z samą kokosową ciasto miałoby tendencję do rozsypywania po upieczeniu. Ale może się mylę, daj znać jeśli przetestujesz.

      Usuń
  9. Ciekawa jestem tych skórek od bananów. Wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...