14 listopada 2015

Jesienny keks jabłeczny

Jako że uwielbiam wszelkie szarlotki i ciasta z jabłkami, to ciasto również nie uszło mej uwadze.
Ciasto z jabłkami jest właściwe o każdej porze roku, ale obecnie wybór jabłek szalony, więc trzeba jeść i piec szarlotki!
Dzisiejszy przepis podpatrzyłam u Anny. Bardzo Ci dziękuję za kolejne ciasto jabłkowe do mojej kolekcji :)
Pomyślałam że skoro keks z nazwy, to kojarzy mi się z ciastem kolorowyn, dodałam kontrastowe w kolorze śliwki. Można je pominąć lub użyć miksu jabłek i gruszek, podobno wersja z ananasem też się sprawdza.
Polecam to proste, pyszne i aromatyczne ciasto!





200 g miękkiego masła
200 g cukru drobnego do wypieków + 25g do owoców
3 jajka
200 g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki mleka
1 duże jabłko deserowe
1 gruszka
garść wędzonych śliwek ( miękkich) pokrojonych w paseczki
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu


Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Formę o wymiarach 24x20cm wykładamy papierem do pieczenia.
Miękkie masło ucieramy z cukrem i szczyptą soli. Nie przerywając miksowania dodajemy po kolei jajka.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy, dalej miksujemy.
Mieszamy całość z mlekiem. Przekładamy ciasto do formy i wygładzamy powierzchnię.
Obieramy jabłko i gruszkę, kroimy je w kostkę, mieszamy z 25 g cukru, cynamonem i kardamonem. Posypujemy owocami ciasto.


Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 40-50 min., aż nabierze złotobrązowego koloru (sprawdzamy drewnianym patyczkiem czy ciasto już sie upiekło).
Wyjmujemy ciasto z piekarnika, pozostawiamy do wystygnięcia w formie, na kuchennej kratce. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.



Jesienne słodkości!



12 komentarzy:

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...