Gorąco polecam to mięciutkie i wilgotne oraz pachnące bananami i skórką pomarańczy ciasto.
Ponieważ jest to przepis na typowe ciasto ucierane, postanowiłam je upiec w formie na babkę, doskonale się sprawdziła - wypiek wygląda bardziej odświętnie.
Dałabym też cytrusowy lukier lub polewę na wierzch, nie zdążyłam.
Składniki powinny być w temparaturze pokojowej.
245 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki soli
3 łyżki suchego maku
170 g bananów (waga w skórkach) (1 - 2 sztuki)
90 ml maślanki lub zsiadłego mleka
120 g masła
150 g cukru
2 duże jajka lub 3 małe
skórka otarta z pomarańczy
Przepis pochodzi z tego bloga.
Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem, solą, cynamonem. Dodajemy mak, mieszamy i odstawiamy.
Banany obieramy i blendujemy na pure z maślanką. Dodajemy skórkę pomarańczy.
Miękkie masło ucieramy z cukrem na jasną masę, dodajemy po jednym jajku miksując za każdym razem dokładnie. Teraz kolej na pure bananowe- dodajemy je do masy i miksujemy na niskich obrotach. Na koniec dodajemy partiami mąkę z przyprawami i miksujemy pulsacyjnie tyko do połączenia składników. Przekłądamy masę do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką.
Pieczemy w piecyku nagrzanym do 180 stopni na termoobiegu, po 20 minutach przełączamy na opcję góra dół ( inaczej ciasto popęka). Pieczmy ok 30-40 minut, do suchego patyczka.
Studzimy na kratce, można polukrować lub obsypać cukrem pudrem.
ale smakowita :)
OdpowiedzUsuńZuziu, na jutro chętnie wzięłabym kawałek do porannej kawki :)
OdpowiedzUsuńKrys do kawki pasuje idealnie :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł na babkę :-)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na babkę :) Uwielbiam wypieki z bananami :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis! Zapisuję i dziękuję za podzielenie się nim 😀
OdpowiedzUsuńBardzo proszę :)
UsuńNieco zaskakujące połączenie - banany z makiem, ale przyznam szczerze, że być może dlatego intryguje mnie i ciekawi smak tej nietypowej babki. Świetny przepis - prosty, codzienny, a jednocześnie niezwykły :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAgnieszka
Rzeczywiście ciasto jest proste ale jednocześnie nietypowe a zarazem bardzo smaczne ( to opinia rodziny) :) Jakby je wykończyć polewą lub lukrem robi się odświętne. polecam upiec. pozdrawiam
UsuńRobiłam kiedyś to ciasto, jest bardzo smaczne :) I tak też wygląda u Ciebie. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :) Faktycznie niecodzienne połączenie, ale jak widać,bardzo trafne ;)
OdpowiedzUsuńA gdyby tak zamienić zwykłą mąkę przenną na jej zamiennik w postaci mąki kokosowej. Co myślicie o takim pomyśle, aromat mógłby być ciekawy.
OdpowiedzUsuńMyślę że trzeba by było połączyć jeszcze z jakąś inną mąką np.ryżową, bo z samą kokosową ciasto miałoby tendencję do rozsypywania po upieczeniu. Ale może się mylę, daj znać jeśli przetestujesz.
UsuńCiekawa jestem tych skórek od bananów. Wypróbuję :)
OdpowiedzUsuń