07 lutego 2015

Kremowy gulasz z koperkiem

Pewnie obmyślacie tłusto - czwartkowe wypieki, a ja dziś zaserwuję Wam coś prostego i smacznego, ale przygotowanego z cierpliwością, bo przyotowanie gulaszu wymaga czasu.
Bazą było mięso od szynki, kruche i delikatne, dla koloru dodałam marchewkę, groszek, no i sporo koperku do smaku.





800 g mięsa ( szynki)
2 średnie marchewki
spora garść zieloneo groszku ( użyłam mrożony, tu nie polecam z puszki)
1 duża cebula
ząbek czosnku
2 łyżki sosu sojowego łagodnego
1 łyżeczka octu balsamico
1 łyżeczka pieprzu w ziarnach
2 listki laurowe
2-3 listki selera
majeranek suszony
2 łyżki posiekanego koperku
mąka 2-3 łyżki
100 ml śmietanki 30 %
sól do smaku
masło klarowane lub olej do smażenia

patelnia, naczynie żaroodporne z przykryciem 



Kroimy cebulę w krążki lub kosteczkę, a mięso w kostkę lub większe płaskie kawałki.
Marchewkę kroimy w małe kawałki lub krążki, wrzucamy do naczynia żaroodpornego, wlewamy ok.pół litra wody i stawiamy na malutkim płomieniu (ja używam specjalnej płytki zapobiegającej przypaleniu) dorzucamy ziarna pieprzu, listek laurowy, czosnek posiekany w kosteczkę. Cebulę szklimy na łyżce masła i dorzucamy do reszty, przykrywamy i gotujemy powolutku. W międzyczasie pokrojone mięso posypujemy majerankiem, obtaczamy w mące i obsmażamy krótko aby się lekko zrumieniło, solimy na patelni,  przekładamy do bulionu z warzywami i dusimy wszystko ok. godziny, aż mięso zmięknie. W razie potrzeby uzupełniamy wodą.
Na koniec gotowania dorzucamy groszek, śmietankę łączymy z łyżką mąki i zagęszczamy całość. Doprawiamy sosem sojowym i octem, ewentualnie solą.
Danie jest gotowe kiedy sos zgęsnieje. Na sam koniec dodajemy 2 łyżki posiekanego koperku.
Ja podałam gulasz z kaszą gryczaną niepaloną, polecam ten zdrowy dodatek. Smacznego.


10 komentarzy:

  1. Uwielbiam gulasz z mięsa od szynki. Świetnie, że dodałaś dużo koperku, bo to tak świetnie wpływa na smak potrawy. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. koperek zawsze mam w domu :) podkreca prawie kazde danie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wpadam z rewizytą :) bardzo pyszny i aromatyczny gulasz, zjadłabym :)
    Przy okazji zapraszam do udziału w moim konkursie, będzie mi miło :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Np i bardzo pysznie bez pączków i faworkow😄

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny pomysł na obiadek :-) taki pyszny i kolorowy :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. oj, apetyczny i to jeszcze jak !!! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dodatek koperku z pewnością podkreślił, już i tak pyszny, smak tego gulaszu :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Swietnie wyglada, jak bede miala pod reka wszystkie skladniki, to chetnie skorzystam z Twojego przepisu, dziekuje!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...