01 czerwca 2018

Przekładaniec budyniowy bananowo-truskwakowy

Dziś ciasto z myślą o Dniu Dziecka dla wszystkich dzieci oraz dla wszystkich pozostałych łasuchów:)
Dość czasochłonne (czekanie na zastygnięcie galaretek, studzenie budyniu), ale nie wymaga pieczenia i składanie ciasta idzie dość łatwo.
Spód z herbatników, krem budyniowy z kawałeczkami banana, galaretka z kawałkami truskawek , na tym warstwa biszkoptów oraz polewa czekoladowa. Całość orzeźwiająca, choć słodyczy jej nie brakuje.







Blaszka 20x30 cm

WARSTWA BUDYNIOWA:
2 duże żółtka
500 ml mleka
125 g cukru
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
200 g masła w temp. pokojowej

WARSTWA TRUSKAWKOWA:
600 g truskawek+ 3 łyżki cukru
2 galaretki truskawkowe
1 szklanka wrzątku

POLEWA (zrobiłam połowę podanej porcji) :
200 g cukru
75 g kakao
125 g śmietanki 30%
125 g wody
7.5 g żelatyny

DO NASĄCZANIA:
1 łyżka kawy inki (możecie użyć prawdziwej rozpuszczalnej) +pół szklanki wrzątku
dowolne mleko  1/5 szklanki

DODATKOWO
duża paczka herbatników (ok 300 g)
paczka okrągłych biszkoptów
4 łyżki gotowego kremu czekoladowo-orzechowego
3 średnie banany

WARSTWA BUDYNIOWA: Gotujemy budyń - podgrzewamy część mleka, w pozostałej połowie mleka rozprowadzamy obie mąki, cukier i żółtka, najlepiej zmiksować razem aby uniknąć grudek.
Wlewamy masę żółtkową do ciepłego mleka i gotujemy na wolnym ogniu ciągle mieszając aż budyń zgęstnieje. Studzimy całkowicie przykryty folią.
Po wystudzeniu ucieramy masło dodając partiami budyń.

WARSTWA TRUSKAWKOWA:
Rozpuszczamy galaretki w szklance wrzątku, mieszamy do rozpuszczenia. Część truskawek (połowę) miksujemy na mus i dodajemy do galaretek, dokładnie mieszamy. Odstawiamy do stężenia ( po wystudzeniu najlepiej do lodówki, zajmie to ok. godziny), do tężejącej masy dodajemy pozostałe truskawki pokrojone w kawałeczki.

POLEWA: Do rondelka wsypujemy cukier, przesiane kakao, śmietankę i wodę. Podgrzewamy na mały ogniu, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Kiedy będzie gorąca ( nie gotująca) rozpuszczamy w niej żelatynę, mieszamy minutę lub dwie aż żelatyna się rozpuści. Studzimy polewę i wstawiamy do lodówki aby zaczęła tężeć, ale kontrolujemy by wciąż była płynna.

SKŁADANIE CIASTA: Na dnie blaszki układamy nasączone kawą herbatniki (lekko je zanurzamy), smarujemy nutellą, na to cienka warstwa budyniowa (1/3 masy), układamy plasterki bananów, pozostały krem budyniowy, wyrównujemy, przykrywamy kolejną warstwą nasączonych herbatników. Teraz kolej na warstwę truskawkową - wylewamy tężejącą masę z kawałkami truskawek, układamy na niej delikatnie nasączone biszkopty lekko je wciskając w galaretkę. Wkładamy do lodówki.
Kiedy polewa zacznie tężeć wylewamy na wierzch ciasta.
Możemy podawać ciasto z kleksem bitej śmietany dla pełnego luksusu ;-)


9 komentarzy:

  1. Jadłabym! Wygląda bardzo smakowicie i na pewno też tak smakuje :) Spróbuję go zrobić, chociaż z moimi umiejętnościami to nie wiem czy mi wyjdzie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marto, skoro ja zrobiłam, to i Tobie wyjdzie!

      Usuń
  2. Wygląda na to, ze jestem dzieckiem, bo przecież nie łasuchem..., a chętnie bym zjadła kawałek takiego ciasta ;D Bardzo lubię masy budyniowe, a i owocami nie pogardzę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elu, nie trzeba się tłumaczyć, zapewniam można jeść czy się jest dzieckiem czy łasuchem albo 2 w 1 ;-)

      Usuń
  3. Ołłł jeaaa :D Ciacho z takimi warstwami bierzemy bez pytania o gluten i cukier xD Haha wygląda fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To tym bardziej jestem dumna że Was skusiłam ;-) może kiedyś dojdę do wprawy i bezglutenowe wypieki będą wyglądać i smakować jednocześnie :)

      Usuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...