Sprawdzony przepis na muffiny amerykańskie ( przepis bazowy tutaj)
składniki suche:
270 g mąki
30 g wiórków kokosowych
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2- 3/4 szklanki cukru ( zależy jakie słodkie lubicie)
składniki mokre:
150 ml mleka
120 ml oleju roślinnego
2 jajka
sok z połowy cytryny+ łyżeczka skórki
1 łyżeczka naturalnego ekstraktu cytrynowego
Łączymy mokre składniki i suche w osobnych naczyniach, a następnie do suchych dodajemy płyny i mieszamy wszystko niedbale, najlepiej widelcem, aby pozostały grudki, wtedy muffinki wyjdą puszyste. Wypełniamy foremki do 3/4 wysokości, posypujemy wiórkami.
Pieczemy 15-20 minut w 180 stopniach, do zezłocenia.
najlepsze połączenie! :)
OdpowiedzUsuńTeż tak myślę ;-)
UsuńMusza byc aromatyczne 😀
OdpowiedzUsuńPotwierdzam Olu;-)
UsuńUwielbiam muffinki :) Podkradam jedną do kawki :)
OdpowiedzUsuńA bardzo proszę:-)
Usuńcytryna i kokos <3 marzenie!
OdpowiedzUsuńPiękne muffiny i jakie wyrośnięte! Ten kokos na górze do nas przemawia :)
OdpowiedzUsuńMmm, wyglądają naprawdę smakowicie :)
OdpowiedzUsuńProsty przepis na przepyszne muffiny :) Wole czekoladowe ale cytrynowe też są niczego sobie :) Dzięki za przepis :)
OdpowiedzUsuńIle mufinek wychodzi w tym przepisie? :)
OdpowiedzUsuńKlasycznie 12 średnich
UsuńSą przepyszne, najlepsze mufinki jakie w życiu upiekłam i zjadłam, pycha😃jedyny minus to taki ze jestem na diecie a zjadłam aż 3 na raz nie mogłam się opanować 😅
OdpowiedzUsuń